Νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της φαρμακευτικής συνταγογράφησης

Ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος κατέστησε σαφές ότι το νομοσχέδιο για το θεσμικό καθεστώς στις ελαστικές μορφές απασχόλησης θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα συμπεριληφθεί και διάταξη για το πλέγμα των αυστηρών διοικητικών ποινών που θα ληφθούν σε όσους συνταγογραφούν παράνομα φάρμακα και σε όσους εκτελούν αυτές τις συνταγές.

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε όλα τα μέλη της επιτροπής στην παρουσίαση που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο ΙΚΑ του νέου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου της φαρμακευτικής συνταγογράφησης, ένα πρόγραμμα που πιλοτικά θα εφαρμοσθεί στη Λαμία και τη Λάρισα.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα με παρατηρούμενη συστολή της συνταγογράφησης, αλλά και αποκάλυψη παρανομιών με τον εντοπισμό παθολόγου που συνταγογραφούσε με ποσοστό 269% πάνω από το μέσο όρο.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι με τη ρύθμιση θα επιβάλλεται αυτομάτως διακοπή της συνεργασίας είτε του γιατρού που συνταγογραφεί παρανόμως, είτε του φαρμακείου που αποδέχεται τη συνταγή.

Εργασιακές σχέσεις

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός είπε ότι, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το ποσοστό των ελαστικώς απασχολουμένων είναι 5,8% επισήμως, ποσοστό που αυξάνεται όμως στο χώρο της «μαύρης» εργασίας.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει κανόνες για την «ενοικίαση» εργαζομένων, τα «μπλοκάκια», την εκ περιτροπής και τη μερική απασχόληση, τη διαθεσιμότητα και την εργασία το Σάββατο.

Ο κ. Κουτρουμάνης γνωστοποίησε ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα προβλέπεται ρύθμιση για τη διαδοχική ασφάλιση, ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερα η συνταξιοδότηση.

Ακόμη θα προβλέπεται οριστικοποίηση της αναπηρίας άνω του 80% ώστε να μη ταλαιπωρούνται με επανεξετάσεις βαριές περιπτώσεις αναπηρίας.