ING: Η παγκόσμια ανάκαμψη θα συνεχιστεί

Συνεχίζεται η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται κάποια σημάδια κόπωσης, εκτιμά η ING Investment Management σε έκθεσή της.

Η ING IM αναφέρει ότι η διάθεση ανάληψης κινδύνου επλήγη τις τελευταίες εβδομάδες από τις ανησυχίες που ανέκυψαν ως προς τις δημοσιονομικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο εφαρμογής αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, ο επιχειρηματικός τομέας συνεχίζει σε γενικές γραμμές να αποδίδει καλά. Οι δραστικές περικοπές κόστους παραμένουν μία απτή και σταθερή κινητήριος δύναμη των περιθωρίων κέρδους και των θετικών αποτελεσμάτων στον τομέα των επιχειρήσεων.

Παρά τις αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα της τελικής ζήτησης, οι θετικοί καταλύτες που προέρχονται από την ενίσχυση της παραγωγικότητας αναμένεται ότι θα επικρατήσουν έναντι των αρνητικών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο κ. Patrick Moonen, Senior Equity Strategist της ING IM, σχολιάζει: «Στις μετοχικές αγορές, σημειώθηκαν αποκλίσεις ως αποτέλεσμα των προβλημάτων κρατικού χρέους. 

Χώρες με χαμηλό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ τους, χαμηλή μόχλευση στο τραπεζικό τους σύστημα, υψηλό ποσοστό αποταμίευσης και πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα αναδειχθούν οι νικητές. 

Αναμένουμε μία κίνηση των αγορών εντός ενός σχετικά περιορισμένου εύρους τιμών κατά την προσεχή περίοδο, λόγω μίας βαθμιαίας εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής. 

Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για την απαρχή μίας πτωτικής αγοράς (bear market), αλλά θεωρούμε ότι η διακύμανση των τιμών σε ένα εύρος τιμών θα διαρκέσει μέχρι τη στιγμή που οι επενδυτές αποκτήσουν μία σαφή εικόνα της λύσης για την Ελλάδα».

Ο κ. Patrick Moonen συνεχίζει: «Είμαι πεπεισμένος ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε κινήσεις διάσωσης, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
 
Ένα ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας θα επέφερε εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην αξιοπιστία της Ευρωζώνης και τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, ενώ ο αντίκτυπός της θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες με εξασθενημένους ισολογισμούς, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή ακόμα και η Μ. Βρετανία. 

Επιπροσθέτως, θα ήταν πιθανό ο τραπεζικός τομέας να βρεθεί υπό πίεση, καθώς πολλές τράπεζες είναι κάτοχοι του Ελληνικού χρέους».

Η ING IM σημειώνει ότι η απόκλιση που προκλήθηκε από τον κίνδυνο της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους είναι ήδη ευδιάκριτη στη σχετική απόδοση των μετοχικών αγορών της Ελλάδας και της Ισπανίας σε σύγκριση με τη Γερμανία και τη Γαλλία από την αρχή του έτους.

Αναμένει να δει μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυομένων αγορών εν μέρει λόγω του πιστωτικού κινδύνου (δημόσιο χρέος) αλλά και λόγω των σχετικά ελκυστικότερων αποτιμήσεων που συνοδεύουν τις αναδυόμενες αγορές.

Η ING IM πιστεύει ότι σε γενικές γραμμές θα ακολουθηθεί μία χαλαρή νομισματική πολιτική τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2010. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στη θετική, αν και ήπιων τόνων, οικονομική ανάκαμψη που αναμένεται για το τρέχον και το επόμενο έτος.

Ο κ. Patrick Moonen πιστεύει ότι οι οικονομίες της Ασίας και της Βραζιλίας ενδέχεται να αναγκαστούν να λειτουργήσουν περισσότερο επιθετικά, όσον αφορά την εφαρμογή μίας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές φούσκες και να περιορισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Βέβαια, αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ένδειξη ισχύος των συγκεκριμένων οικονομικών και όχι αδυναμίας.

Η ING IM κρίνει πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, βάσει των οποίων ξεπέρασε τις προσδοκίες η μεγέθυνση τόσο των καθαρών όσο και των μεικτών κερδών των επιχειρήσεων. Αυτή η βελτίωση της ποιότητας των κερδών επιβεβαιώνεται και από τα αυξανόμενα περιθώρια κέρδους.

Η ING IM αναμένει ότι η ανάπτυξη των κερδών για το 2010 θα ξεπεράσει το 30%, λόγω επιθετικών περικοπών κόστους, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε σημαντικά κέρδη παραγωγικότητας και μείωση του κόστους ανά μονάδα εργασίας. Η ενίσχυση των εσόδων θα λειτουργήσει επίσης καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση

Ο κ. Patrick Moonen προσθέτει: «Μία δευτερεύουσα κινητήρια δύναμη για το 2010, θα αποτελέσουν οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές. Οι ισολογισμοί των εταιριών είναι σφριγηλοί και οι εταιρίες είναι πλούσιες σε ρευστά – διαθέσιμα. 

Η προσήλωσή τους στην ενίσχυση των εσόδων ή και στην αύξηση της αποδοτικότητάς τους μέσω οικονομιών κλίμακας, θα τροφοδοτήσει συγχωνεύσεις και εξαγορές. 

Οι ισχυρές ταμειακές ροές θα οδηγήσουν σε διψήφια αύξηση των μερισμάτων, γεγονός που δικαιολογεί την προτίμησή μας σε στρατηγικές υψηλού μερίσματος».

Η επενδυτική ομάδα μετοχών της ING IM, αύξησε ελαφρώς τις θέσεις της σε μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα από το -2% στο -1%. Ο κ. Patrick Moonen σχολιάζει: «Αυτή ήταν μία κίνηση τακτικής βασισμένη στην ιδιαιτέρως αρνητική στάση των επενδυτών, κυρίως στην Ευρώπη και στα αποτελέσματα τα οποία αποδείχθηκαν ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Εξακολουθούμε να έχουμε μειωμένες θέσεις, καθώς οι φόβοι σχετικά με τις επικείμενες εποπτικές ρυθμίσεις του κλάδου σε συνδυασμό με τη χαμηλή προς αρνητική ανάπτυξη των παρεχόμενων πιστώσεων και την πιθανότητα αρνητικού αντίκτυπου από τα δημόσια χρέη, ενδέχεται να εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν τον τραπεζικό τομέα. 

Επιπλέον, η εφαρμογή αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής δεν αποτελεί ευνοϊκό περιβάλλον για τομείς ευαίσθητους στις αλλαγές των επιτοκίων».

Η ING IM μείωσε τις θέσεις της στον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφελείας, λόγω της απουσίας momentum στις τιμές των αντίστοιχων μετοχών και στην εταιρική κερδοφορία. 

Ακόμα, οι εταιρίες του κλάδου έχουν σε ισχύ τεράστιες επενδύσεις και διατηρούν σχετικά υψηλό επίπεδο χρέους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ότι τα μερίσματά του δεν θα σημειώσουν τη σταθερή αύξηση του παρελθόντος.

Συμπερασματικά, στα μικτά χαρτοφυλάκια τηρούνται αυξημένες θέσεις σε μετοχές και μειωμένες θέσεις σε κατηγορίες σταθερού εισοδήματος. Ο κ. Eric Siegloff, Head of the Strategy & Tactical Asset Allocation Group στην ING IM, σχολιάζει: «Τα μακροοικονομικά θετικά στοιχεία είναι σαφή και προέρχονται από την επεκτατική νομισματική πολιτική, τις βελτιωμένες χρηματοοικονομικές συνθήκες και τη φάση αναπλήρωσης των αποθεμάτων στη βιομηχανία.

Ωστόσο, οι αγορές διατηρούν επιφυλακτική στάση λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής που υιοθέτησε η Κίνα, της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας και των εξελίξεων στις ΗΠΑ σχετικά με την εποπτεία των τραπεζών. 

Παρόλα αυτά, οι μερισματικές αποδόσεις των μετοχών παραμένουν ελκυστικές σε σχέση με τις αποδόσεις που προσφέρουν τα κρατικά και τα high yield ομόλογα».