Μέτρα για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στα cds στο Ecofin

H Κομισιόν είναι έτοιμη να συζητήσει πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας στις αγορές των credit default swaps, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Την Δευτέρα και Τρίτη, 15 και 16 Μαρτίου, θα γίνει η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της Ε.Ε. (Ecofin).

Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την στήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας, ζητά επιμόνως εδώ και καιρό περιορισμούς στις κινήσεις των κερδοσκόπων στην αγορά των CDS (ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών), τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τη ραγδαία άνοδο των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα.

Κερδοσκοπία «μεγάλων διαστάσεων»

Εν τω μεταξύ, «σαφείς ενδείξεις» για κερδοσκοπία «τεραστίων διαστάσεων» εις βάρος των ελληνικών ομολόγων, φαίνεται ότι διαθέτει η γερμανική αρχή εποπτείας χρηματοοικονομικών αγορών, BaFin.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, μόνο το μήνα Φεβρουάριο οι επενδυτές κατείχαν CDS ελληνικών ομολόγων, ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται γα ένα ποσό διπλάσιο από τον αντίστοιχο μήνα της περυσινής χρονιάς, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της BaFin.

Τα Credit Default Swaps είναι ασφάλιστρα που προστατεύουν από τον κίνδυνο πτώχευσης μίας χώρας και τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε ένα πραγματικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη, προειδοποιεί η γερμανική αρχή.

Η αύξηση των ασφάλιστρων για τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα στους επενδυτές. «Μια πιθανή συνέπεια θα ήταν η αποχή των επενδυτών από τα ελληνικά ομόλογα», αναφέρει το Spiegel, επικαλούμενο την έκθεση της BaFin.

Προκειμένου να περιοριστεί η κερδοσκοπία με τα CDS, τα στελέχη της BaFin προτείνουν τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής κεντρικής υπηρεσίας αναφοράς, που θα καταγράφει τις κερδοσκοπικές κινήσεις με αυτά τα χρηματοοικονομικά εργαλεία.