ΕΣΥΕ: Το 20% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια

Στο 20% ανέρχεται το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που απειλείται με φτώχεια σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματολειπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2008, που διεξήγαγε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ), με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2007. 

Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 832.975 και τα μέλη τους σε 2.186.869. Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά (0-17 ετών) ανέρχεται σε 23% και είναι υψηλότερος κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. 

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε 22% και είναι μειωμένος κατά μία (1) ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Πιο «εκτεθειμένοι» στο κίνδυνο της φτώχειας οι άνεργοι με το ποσοστό να ανέρχεται πλέον σε 37%, με σημαντική αύξηση κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Σημειώνεται ότι το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 6.480 ευρώ ανά άτομο και σε 13.608 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά. 

Η συμβολή κοινωνικών επιδομάτων και συντάξεων στη μείωση του κινδύνου της φτώχειας είναι σημαντικός, στοιχείο που μετά την ανακοίνωση των νέων σκληρών κυβερνητικών μέτρων αποκτά ξεχωριστή σημασία. Ειδικότερα, τα κοινωνικά επιδόματα μειώνουν το ποσοστό του κινδύνου της φτώχειας κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες. 

Οι συντάξεις μειώνουν το ποσοστό του κινδύνου της φτώχειας κατά 18,3 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, ο κίνδυνος φτώχειας, αφού συμπεριληφθούν στο διαθέσιμο εισόδημα εισοδηματικές ροές, όπως ιδιοκατοίκηση, παροχές σε είδος προς μισθωτούς και ιδιοκατανάλωση, μειώνεται κατά, περίπου, 3,3%. 

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στην ομάδα ηλικιών 65 ετών και άνω, στην οποία ο κίνδυνος φτώχειας εκτιμάται σε 15% (από 22% πριν τη συμπερίληψη εισοδηματικών ροών) και στην ομάδα ηλικιών 75 ετών και άνω (όπου ο κίνδυνος φτώχειας εκτιμάται σε 19% από 28% πριν τη συμπερίληψη εισοδηματικών ροών), δηλαδή έχουμε μείωση 7% και 9% αντίστοιχα. 

Το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που κινδυνεύει από φτώχεια, υπολογιζόμενο με την ίδια μεθοδολογία, παρουσιάζει σχετική σταθερότητα κατά τα τελευταία 14 έτη (1994-2007) για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κυμαινόμενος μεταξύ 20% και 23%, παραμένει ωστόσο το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. 

Στις 15 χώρες της Ευρωζώνης, ο κίνδυνος φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ανέρχεται στο 16%, κυμαινόμενος μεταξύ 11% στην Ολλανδία, 12% στην Αυστρία και Σλοβενία, 19% στην Ιταλία και 20% στην Ελλάδα και Ισπανία. Στις άλλες χώρες της Ευρώπης ο κίνδυνος φτώχειας ποικίλλει, με ποσοστά που κυμαίνονται από 9% στην Τσεχία, μέχρι και 26% στη Λετονία (πίνακας 14, πηγή: Eurostat). 

Ποιοι απειλούνται από τη φτώχεια

Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας στον πληθυσμό που απειλείται από τη φτώχεια ανήκουν:

-Νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών και με, τουλάχιστον, ένα εργαζόμενο μέλος (52%) 

-Νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη (44%) 

- Άνδρες άνεργοι (39%) 

-Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (31%) 

-Νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη (29%) 

-Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (27%) 

-Νοικοκυριά με 2 ενήλικες με δύο εξαρτώμενα παιδιά (27%) 

-Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με μέλος θήλυ (27%) 

-Νέοι και νέες ηλικίας 16 έως 24 ετών (24%)

Σε ότι αφορά δε, τον ήδη φτωχό πληθυσμό, αποτελείται από:

-Τα μέλη των νοικοκυριών που έχουν χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο (67%) 

-Μη εργαζομένους (64%) 

-Τα μέλη των νοικοκυριών που μένουν σε αραιοκατοικημένες περιοχές (63%) 

-Νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά (52%) 

-Νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα παιδιά (48%) 

-Εργαζομένους (36%) 

-Νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά και με ένα, τουλάχιστον, εργαζόμενο μέλος (34%)