Στο Κολέγιο των Επιτρόπων το θέμα του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Το σχέδιο δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου συζητείται σήμερα  στο Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την υποστήριξή τους στη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης, έχουν ήδη εκφράσει ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν, αλλά και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Το ερώτημα που πάντως αναμένεται να απασχολήσει εφεξής τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις της δημιουργίας αυτού του «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Με βάση τα δείγματα γραφής επί του θέματος τόσο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο όσο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, που έχουν ήδη παρουσιάσει ορισμένες προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση τα επόμενα χρόνια στην Ε.Ε., η όποιας μορφής αρωγή δεν θα δίδεται «με το αζημίωτο».

Αυτό σημαίνει ότι αφενός μεν θα αυξηθούν οι προληπτικές δυνατότητες παρέμβασης των Βρυξελλών στην άσκηση των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών, αφετέρου δε ότι η οικονομική βοήθεια της ευρωζώνης προς τα μέλη της θα δίδεται σχεδόν με όρους ΔΝΤ.

Ανάμεσα στις ιδέες που συζητούνται είναι να εγκρίνονται πρώτα από το Εurogroup τα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών- μελών και να τίθενται στη συνέχεια υπό την κρίση των εθνικών κοινοβουλίων.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Υβ Λετέρμ πρότεινε με άρθρο του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης των δημοσίων χρεών της ζώνης του ευρώ, ήτοι τη δημιουργία ευρωομολόγων.