Τι σημαίνει δικαιούχος σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Τι σημαίνει δικαιούχος σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και ποια η σχέση του με το νόμιμο κληρονόμο του ασφαλισμένου; Πρόκειται για ένα λεπτό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, οι κύριες παραμέτρους του οποίου έχουν ως εξής:

Ασφάλεια θανάτου: Κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο προβλέπει το δικαιούχο της αποζημίωσης, το πρόσωπο δηλαδή το οποίο θα αποζημιωθεί σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου. Ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα το ποιος θα εισπράξει την αποζημίωση, με άλλα λόγια μπορεί να ορίσει ως δικαιούχο κάποιον εκ των κληρονόμων του ή κάποιο τρίτο πρόσωπο.

Νοσοκομειακά Προγράμματα: Στα περισσότερα προβλέπεται μια μικρή αποζημίωση θανάτου για την οποία ο συμβαλλόμενος ορίζει το δικαιούχο, ενώ αν δεν έχει οριστεί δικαιούχος τη λαμβάνουν οι νόμιμοι κληρονόμοι. Πρόκειται για κάλυψη η οποία ουσιαστικά στηρίζει τεχνικά το πρόγραμμα.

Συνταξιοδοτικά Προγράμματα: Αν ο ασφαλισμένος φύγει από τη ζωή πριν αρχίσει η συνταξιοδότησή του, ο δικαιούχος του συμβολαίου θα λάβει το απόθεμα του προγράμματος. 

Αν ο ασφαλισμένος δεν έχει ορίσει δικαιούχο, τότε το απόθεμα λαμβάνουν οι νόμιμοι κληρονόμοι. Αν πάλι αρχίσει η συνταξιοδότηση και στη συνέχεια ο ασφαλισμένος φύγει από τη ζωή και η σύνταξη είναι εγγυημένη τη λαμβάνει ο δικαιούχος του προγράμματος και αν δεν υπάρχει οι νόμιμοι κληρονόμοι. 

Τέλος, αν δεν υπάρχει εγγυημένη σύνταξη δεν υπάρχει και δικαίωμα για τους δικαιούχους του προγράμματος ή τους νόμιμους κληρονόμους.

Unit Linked: Ισχύει ότι αναφέρθηκε και για τα Συνταξιοδοτικά Προγράμματα.

Αποζημίωση Οχήματος: Εφόσον σε περίπτωση τροχαίου ο κάτοχος του οχήματος σκοτωθεί, την αποζημίωση για την επισκευή ή αντικατάσταση του οχήματος τη λαμβάνουν οι νόμιμοι κληρονόμοι του.

Τροχαίο μεταξύ συζύγων: Ο νόμος προβλέπει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η αποζημίωση δεν εξαρτάται από τη σχέση συγγένειας μεταξύ των δύο οδηγών και ιδιοκτητών αυτοκινήτων. 

Οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι υποχρεωμένες να μελετήσουν την υπόθεση και να καταβάλλουν τη σχετική αποζημίωση όπως σε κάθε άλλη περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Από την πλευρά τους οι δύο σύζυγοι οφείλουν να υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις τους επιλέγοντας παράλληλα με ποια διαδικασία θα καταβληθεί η αποζημίωση. 

Βάσει του Φιλικού Διακανονισμού (Σ.Α.Π.) ή βάσει του παλαιού συστήματος αποζημίωσης. Ανάλογο είναι το καθεστώς που διέπει τους όρους αποζημίωσης και σε ένα τροχαίο στο οποίο… πρωταγωνιστούν δύο οδηγοί που είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (π.χ. γονέας με παιδί).

Τροχαίο μεταξύ δύο οχημάτων που ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο: Σε αυτή την περίπτωση το γράμμα του νόμου προβλέπει το ακριβώς αντίθετο. Ο κάτοχος των δύο οχημάτων δεν δικαιούται να λάβει αποζημίωση από την ή τις ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες είναι ασφαλισμένα τα αυτοκίνητά του.