Αλλάζουν όλα στην Εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που φέρνει νέα δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά και περιλαμβάνει την μεταφορά της εποπτείας του κλάδου στην Τράπεζα της Ελλάδος, την κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης αλλά και την ίδρυση του Εγγυητικού Κεφαλαίου για τον κλάδο Ζωής παρουσιάζει το iw.  

Το σχέδιο νόμου εστάλη στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος η οποία συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα προκειμένου να το συζητήσει. Πρέπει να αναφερθεί ότι ενδέχεται ακόμα και στο παρόν σχέδιο νόμου να επέλθουν αλλαγές καθώς κατά πληροφορίες, υπάρχουν ακόμα εισηγήσεις για τροποποίηση κάποιων διατάξεων. 

Από τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι ότι το κεφάλαιο της Επ.Ε.Ι.Α. περιέρχεται στην κυριότητα του Δημοσίου.
Συνεχίζεται η υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιριών να καταβάλλουν εισφορά 1‰ επί των καθαρών ασφαλίστρων στην Τράπεζα της Ελλάδος

Σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου και η Επ.Ε.Ι.Α. καταργείται με το σύνολο των αρμοδιοτήτων της εκτός της υποβολής προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις περνούν στην ΤτΕ.  

Μέχρι να ολοκληρωθεί η αλλαγή φρουράς στην εποπτεία η Επ.Ε.Ι.Α. θα μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλία μόνο για επείγοντα θέματα.

Όσον αφορά το Εγγυητικό Κεφάλαιο για τον κλάδο Ζωής θα ιδρυθεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό τον Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για την κάλυψη απαιτήσεων από τον κλάδο ζωής.

 Το Εγγυητικό Κεφάλαιο θα εξασφαλίζει το 100% κάθε ασφαλιστικής αποζημίωσης με ανώτατο ποσό τις 25.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο.

Η εντολή της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα δίδονται με απόφαση του Διοικητή της ΤτΕ και η μεταβίβαση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 3 μήνες από την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Μέλη του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής είναι όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες κλάδου ζωής, οι οποίες επιβαρύνονται με τακτική εισφορά ίση με «1,5% της αξίας κάθε συμβολαίου ζωής.

Πατήστε εδώ για να δείτε το σχέδιο νόμου