«Βόμβα» στην Aspis Capital βάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σφίγγει σταδιακά ο κλοιός γύρω από την Aspis Capital, η δραστηριότητα της οποίας προκαλεί – έστω και με καθυστέρηση – την ενεργοποίηση των εποπτικών αρχών.

Ο έλεγχος διενεργείται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία επικεντρώνει την έρευνά της στον τρόπο διάθεσης των ομολόγων, ζητώντας λεπτομέρειες για το πως και μέσα από ποιες διαδικασίες έγινε η διάθεση των συγκεκριμένων τίτλων.

Η εταιρία, συμφερόντων του κ. Παύλου Ψωμιάδη φέρεται να έχει προχωρήσει σε πέντε εκδόσεις ομολογιακών τίτλων, από το 2004 έως και το 2006, ενώ αξιοποιώντας «παράθυρα» της νομοθεσίας, κατόρθωνε σε όλες τις περιπτώσεις να διαφεύγει του εποπτικού ελέγχου.

Μέσω ειδικής επιστολής η Ε.Κ. ζητά να μάθει από τους κατόχους:

-Ποια ήταν η σχέση τους με την Aspis Capital ή τις εταιρίες του ομίλου της Ασπίς πριν επενδύσουν σε ομόλογα

-Με ποιο τρόπο πληροφορήθηκαν για τη δυνατότητα επένδυσης και ποιες σχετικές πληροφορίες και υλικό παρασχέθηκε

-Εάν συμμετείχαν ή παρακολούθησαν παρουσιάσεις ή εκδηλώσεις που να διαφημίζουν την επένδυση

-Εάν υπέπεσε στην αντίληψή τους ανακοινώσεις ή διαφημίσεις με οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε μέσο για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για συμμετοχή στη συγκεκριμένη επένδυση

-Εάν έγιναν δέκτες γνωστοποιήσεων ή δηλώσεων σχετικά με την επένδυση

-Mε ποιο τρόπο εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την επένδυση στα εν λόγω ομόλογα

-Τι κεφάλαια διέθεσαν για την αγορά τους και τι αποδεικτικά στοιχεία διαθέτουν

-Εάν έχουν λάβει τοκομερίδιο, απόδοση ή άλλο όφελος από τα εν λόγω ομόλογα και με ποιο τρόπο, δηλαδή μέσα από ποιο πιστωτικό ίδρυμα και τέλος

-Εάν έχουν απαιτήσεις έναντι του εκδότη του ομολόγου

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κλείνει την επιστολή που έχει αποσταλεί ατομικά σε ομολογιούχους της Aspis Capital, ζητώντας τους να απαντήσουν εντός δεκαημέρου για το ποια πρόσωπα και ποιες εταιρίες ενεπλάκησαν στη διάθεση των τίτλων, ενώ ο τρόπος σύνταξης της επιστολής επιβεβαιώνει ότι ήδη έχει στη διάθεσή της στοιχεία για τα πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους συγκεκριμένους τίτλους.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος από τον οποίο διέφυγε όλες τις φορές η Aspis Capital,  προσέκρουε στο γεγονός ότι για τη διάθεση των συγκεκριμένων τίτλων, δεν απαιτείτο η δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου. 

Πρόκειται για το άρθρο 3 του νόμου 3401, που απαλλάσσει τον εκδότη από την υποχρέωσης έκδοσης ενημερωτικού, εάν οι τίτλοι απευθύνονται σε λιγότερα από 100 άτομα, ή σε επενδυτές με συνολική αξία τουλάχιστον 50.000 ευρώ ανά επενδυτή. 

Η ύπαρξη αυτής της γκρίζας ζώνης στη νομοθεσία για τις δημόσιες εγγραφές και ο ελλιπής εποπτικός έλεγχος, επέτρεπε σε μια εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ – το 2007 η εταιρία είχε εμφανίσει αρνητική καθαρή θέση – να διανέμει μακροπρόθεσμους τίτλους 7ετούς διάρκειας συνολικής αξίας 60 εκατ. ευρώ.