Euler Hermes: Περιορισμός των επιχειρηματικών προσδοκιών στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στους κλάδους της βιομηχανίας και των υπηρεσιών έχουν παρουσιάσει βελτίωση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, αλλά δεν έχουν επανέλθει στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, η υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα και η πίεση στις τιμές παραμένουν. 

Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την πτώση των κερδών κατά το 2009 και τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση, οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των επενδύσεων και της απασχόλησης μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2010.  
  
Παράλληλα, μετά από πολλά χρόνια βελτίωσης, τα δημόσια οικονομικά της Ευρωζώνης παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση λόγω της οικονομικής κρίσης (μείωση εσόδων, αύξηση κοινωνικών δαπανών, κ.λ.π.) και του κόστους που επέφεραν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υπερβεί το 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2010, δύο φορές υψηλότερο από το όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί περισσότερο από το 80% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ευρωζώνης.

Αυτή η απώλεια ελέγχου απαιτεί προσπάθειες για την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, για τις χώρες με τα πιο σημαντικά προβλήματα, όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα