Αναστέλλονται οι επιστροφές ΦΠΑ μέχρι τις 31 Μαΐου

Αναστέλλονται μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, η αναστολή των επιστροφών κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι προσωρινοί ή τακτικοί έλεγχοι γι’ αυτές.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμα ότι οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις της παραγράφου 3 της απόφασης Π.953/ 432/64/ΠΟΛ.41/3.2.88 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ αγροτών του ειδικού καθεστώτος, οι οποίες αφορούν παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2009, ειδικά για το έτος 2010, υποβάλλονται από 1ης Απριλίου 2010 έως 29 Οκτωβρίου 2010.

Στην αγορά, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από το πάγωμα της επιστροφής. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας είχε κάνει λόγο για το πάγωμα της επιστροφής ΦΠΑ εξαγωγών, ακόμα και για υποθέσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί από τις ΔΟΥ, κατόπιν σχετικής προφορικής εντολής που έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών προς τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Το ΕΒΕΑ, από την πλευρά του, προτείνει τον συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, με τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που τυχόν υπάρχουν.