Παρουσίαση της Fecif Hellas

Με αφορμή την ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Ανεξάρτητων Οικονομικών ΣυμβούλωνFecif Hellas, παρουσιάστηκαν χθες οι στόχοι και οι δράσεις της νεοσύστατης Ένωσης.

Ο κ. Κώστας Καραγιάννης, Πρόεδρος της Fecif Hellas και ο κ. Vincent Derudder, Γενικός Γραμματέας της FECIF Europe (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χρηματοοικονομικών Συμβούλων και Διαμεσολαβητών), μίλησαν για το ρόλο και τη σπουδαιότητα των Ανεξάρτητων Οικονομικών Συμβούλων στο σύγχρονο περιβάλλον προκλήσεων και ιδιαίτερων απαιτήσεων.

Η Fecif Hellas (Ελληνική Ένωση Ανεξάρτητων Οικονομικών Συμβούλων και Διαμεσολαβητών) είναι ένας οργανισμός που στοχεύει στην ανάπτυξη και υλοποίηση πρακτικών, οι οποίες θα εδραιώσουν τον κοινωνικό και επαγγελματικό ρόλο του Ανεξάρτητου Οικονομικού Συμβούλου. 

Παράλληλα, η Ένωση θα λειτουργεί ως αρωγός και συντονιστής αναφορικά με την οργάνωση και ρύθμιση της άσκησης του εν λόγω επαγγέλματος, με βάση τα νομοθετημένα Ευρωπαϊκά πλαίσια.

Τα μέλη της Ένωσης, επαγγελματίες του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, θα εκπροσωπούνται από την Fecif Hellas, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα άρθρωσης ενιαίου λόγου για τους επαγγελματικούς φορείς, οι οποίοι συνδέονται με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Ανεξάρτητοι Οικονομικοί Σύμβουλοι σε χρηματοδοτικό, ασφαλιστικό και επενδυτικό επίπεδο. 

Επίσης, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η Ένωση στοχεύει να προσθέσει τις θέσεις της στον σημαντικό διάλογο που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη αναφορικά με το ρόλο που διαδραματίζει ο Ανεξάρτητος Οικονομικός Σύμβουλος στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό γίγνεσθαι και να αναδείξει αυτό το ρόλο και στην Ελλάδα, όπως άλλωστε συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ανεξάρτητων Οικονομικών Συμβούλων, κ. Κώστας ΚαραγιάννηςΟ Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ανεξάρτητων Οικονομικών Συμβούλων, κ. Κώστας Καραγιάννης υπογράμμισε ότι «η ίδρυση της Fecif Hellas σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς ενεργειών και προσπαθειών που θα αναδείξουν το ρόλο και τη σημασία του Ανεξάρτητου Οικονομικού Συμβούλου στη σημερινή ιδιαίτερα ευαίσθητη χρηματοοικονομική πραγματικότητα. Θεωρούμε ότι η Ένωση θα συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση αποτελώντας παράλληλα συνδετικό κρίκο με αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς θεσμούς»

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χρηματοοικονομικών Συμβούλων και Διαμεσολαβητών, κ. Vincent Derudder ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες όπου οι Οικονομικοί Σύμβουλοι και διαμεσολαβητές δεν εκπροσωπούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μόνο οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και οι μεσίτες εκπροσωπούνται.

 Ήταν, λοιπόν, ώρα για τους οικονομικούς συμβούλους και διαμεσολαβητές να ενωθούν και να εκπροσωπηθούν μέσω της FECIF ώστε να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους στις Βρυξέλλες μαζί με αυτά των Ευρωπαίων συναδέλφων τους…» 

Vincent Derudder, Γενικός Γραμματέας της FECIF EuropeΣημειώνεται ότι οι Ανεξάρτητοι Οικονομικοί Σύμβουλοι αποτελούν μια ισχυρή κοινότητα επαγγελματιών με σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους καθώς χειρίζονται από φύση και θέση ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα του πελατολογίου τους. 

Συχνά, οι επαγγελματίες αυτοί μπορεί να προέρχονται από τον ασφαλιστικό, λογιστικό-φοροτεχνικό κλάδο, οπότε και έχουν διευρύνει τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο πελατολόγιό τους συμπεριλαμβάνοντας υπηρεσίες στεγαστικής και επαγγελματικής χρηματοδότησης, πέραν των λύσεων οικονομικής προστασίας, καθώς και λύσεις ευρύτερου οικονομικού σχεδιασμού – financial planning. 

Ελληνική Ένωση Ανεξάρτητων Οικονομικών Συμβούλων και Διαμεσολαβητών – Fecif Hellas

Η Ελληνική Ένωση Ανεξάρτητων Οικονομικών Συμβούλων και Διαμεσολαβητών-Fecif Hellas, είναι μέρος  της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χρηματοοικονομικών Συμβούλων και Διαμεσολαβητών-Fecif. 

Η ίδρυσή της συνιστά τη συντονισμένη προσπάθεια επαγγελματιών του χώρου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, να προσδώσουν στα μέλη του ευρύτερου κλάδου τη συνείδηση της σημασίας του ρόλου τους και της αξίας που επιφέρει η συμβουλή τους στο κοινό, ενώ συγχρόνως να συντονίσει τη φωνή τους με τις φωνές των επαγγελματιών του κλάδου στην υπόλοιπη Ευρώπη και να αποτελέσει όργανο ενίσχυσης του σημαντικού ρόλου των Ανεξάρτητων Συμβούλων και Διαμεσολαβητών και εδραίωσής τους εντός και εκτός της Ελλάδας.

Οι Ανεξάρτητοι Οικονομικοί Σύμβουλοι αποτελούν μια ισχυρή κοινότητα επαγγελματιών με σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους καθώς χειρίζονται από φύση και θέση ευαίσθητα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία του πελατολογίου τους. 

Συχνά οι επαγγελματίες αυτοί μπορεί να προέρχονται από τον ασφαλιστικό, λογιστικό-φοροτεχνικό κλάδο, οπότε και έχουν διευρύνει τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο πελατολόγιό τους συμπεριλαμβάνοντας υπηρεσίες στεγαστικής και επαγγελματικής χρηαμτοδότησης, καθώς και λύσεις ευρύτερου οικονομικού σχεδιασμού – financial planning.  

Τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης προσμετρούν τη σπουδαιότητα και διαχρονικότητα αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης σαν τη θεμελιώδη λειτουργία του Ανεξάρτητου Οικονομικού Συμβούλου, ενώ τη θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρεία διάδοση και εδραίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Η Fecif Hellas φιλοδοξεί να συμβάλλει στην εδραίωση του κοινωνικού και επαγγελματικού ρόλου του Ανεξάρτητου Οικονομικού Συμβούλου, στην ανάδειξη του επαγγελματισμού, της εγκυρότητας και σημασίας της δεοντολογικής του θέσης στην κοινωνία, στην καθαυτό εκπροσώπηση των επαγγελματικών συμφερόντων του, ενεργώντας ως αρωγός στην επίλυση των προβλημάτων και στην οργάνωση και ρύθμιση της άσκησης του επαγγέλματος του Ανεξάρτητου Οικονομικού Συμβούλου στα κανονιστικά πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με στόχο τη βελτίωση των όρων άσκησης του επαγγέλματος της διαμεσολάβησης στο χρηματοοικονομικό τομέα (εκπαιδευτικά προγράμματα, πιστοποιήσεις κ.λ.π.), η Fecif Hellas σκοπεύει να εκπροσωπήσει τα μέλη της και να αποτελέσει όχημα άρθρωσης ενιαίου λόγου για τους επαγγελματικούς φορείς, η δραστηριοποίηση των οποίων συνδέεται με τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Ανεξάρτητος Οικονομικός Σύμβουλος σε χρηματοδοτικό, ασφαλιστικό και επενδυτικό επίπεδο.

Συγχρόνως, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία δε μπορεί παρά να διέπει και την ελληνική αγορά, η Ένωση στοχεύει να αποτελέσει βασικό φορέα για το συντονισμό και την προώθηση ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μελών καθώς και να διευκολύνει τη διάδοση των κανονισμών, ρυθμίσεων και συστάσεων που προέρχονται από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χρηματοοικονομικών Συμβούλων και Διαμεσολαβητών, η Ένωση θεωρεί ως μια από τις βασικές της αποστολές να προσθέσει τη φωνή της στο ιδιαίτερα σημαντικό διάλογο που εκτυλίσσεται σήμερα στο ευρωπαϊκό τραπέζι,  προσβλέποντας στην ενίσχυση και ανάδειξη του ρόλου του Ανεξάρτητου Οικονομικού Συμβούλου στην Ελλάδα και την εξισορρόπηση και εξίσωσή του με αυτόν των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.