Allianz: Ισορροπημένη αναλογία μεταξύ μετοχών-ομολόγων

Ισορροπημένη αναλογία μεταξύ μετοχών και ομολόγων προτείνουν οι αναλυτές της Allianz, στο τελευταίο Capital Markets Monthly, ως ενδεδειγμένη λύση για το χαρτοφυλάκιο των επενδυτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν αναμένονται μειώσεις τιμών, καθώς και ότι πολλοί επενδυτές παραμένουν υποεπενδεδυμένοι αναζητώντας ευκαιρίες εισόδου στην αγορά.

Αναφερόμενοι ειδικότερα στην Ευρώπη τονίζουν πως, παρότι η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί, η δυναμική της ανοδικής πορείας φαίνεται να εξασθενεί μερικώς και ταυτόχρονα αναδύεται μια ετερογενής κυκλική εικόνα, με τη Γερμανία, για παράδειγμα, να εκπέμπει θετικά μηνύματα στους τομείς της βιομηχανίας και των εξαγωγών και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, να επηρεάζουν την ιδιωτική κατανάλωση με τα υψηλά δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Σε ότι αφορά την κατανομή των επενδύσεων, στο Capital Markets Monthly της Allianz γίνεται ειδική αναφορά στα διεθνή ομόλογα και την Ελλάδα. 

Ειδικότερα τονίζεται ότι οι αποδόσεις στη διεθνή αγορά ομολόγων σημείωσαν νέα πτώση πρόσφατα, γεγονός το οποίο εν μέρει οφείλεται στη χώρα μας και τη σχετική αύξηση της αποστροφής κινδύνου. 

Η Allianz εκτιμά ότι πρώτες μετριοπαθείς αυξήσεις επιτοκίων αναμένονται, το νωρίτερο, στα μέσα του 2010, γι΄ αυτό και συνιστά οι τοποθετήσεις στο τμήμα μεσοπρόθεσμων λήξεων.

Στις μετοχές, οι χαμηλότερες τιμές τους, σε συνδυασμό με τις θετικές αναθεωρήσεις κερδών, οδήγησαν πρόσφατα στην ελαφρά μείωση των αποτιμήσεων. 

Οι αναλυτές της Allianz επισημαίνουν πως, αν και οι αποτιμήσεις στις εκβιομηχανισμένες χώρες είναι δίκαιες έως ελκυστικές, οι χρηματιστηριακές αγορές σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές φαίνεται να έχουν αναθερμανθεί.

Το «Capital Markets Monthly» είναι διαθέσιμο στον εταιρικό διαδικτυακό τόπο της Allianz Ελλάδος www.allianz.gr.