Πιθανό το ενδεχόμενο για χαμηλότοκο δάνειο από την ΕΤΕπ

Η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει μακροχρόνια δάνεια με χαμηλό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνολικού ύψους έως 3,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ μέσα στο 2010, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου της ΕΤΕπ, κ. Φιλίπ Μεϊστάντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Βέλγος πρόεδρος της ΕΤΕπ επανέλαβε ότι ο απευθείας δανεισμός για την εξυπηρέτηση του χρέους της δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της τράπεζας, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που αναλογούν στην Ελλάδα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι αυτό της Ρουμανίας. «Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την Ελλάδα είναι αυτό που κάναμε για τη Ρουμανία το 2009. Να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα να χρηματοδοτήσει στο ποσοστό που της αναλογεί για την απορρόφηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία» είπε.

Δηλαδή, η ΕΤΕπ έχει τη δυνατότητα να διαθέσει το 2010 δανειακή στήριξη στην Ελλάδα ύψους έως 2 δισ. ευρώ, ποσό που θα  προστεθεί στο 1,6 δισ. ευρώ που η τράπεζα θα χορηγήσει φέτος στην Ελλάδα.

Έτσι, η Ελλάδα θα εισπράξει μακροχρόνια δάνεια με χαμηλό επιτόκιο από την ΕΤΕπ, συνολικού ύψους έως 3,6 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ μέσα στο 2010, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός (και δη το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Για να εγκρίνει η ΕΤΕπ την επιπλέον χρηματοδότηση στην Ελλάδα δεν θα απαιτήσει πρόσθετες εγγυήσεις. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ χορήγησε δάνεια 1,6 δισ. ευρώ στη χώρα μας το 2009.