Ποια η σχέση των πολιτών με την Εφορία

Πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα  είναι τα ευρήματα έρευνας του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τη «σχέση» πολιτών-Εφορίας, που δημοσιεύτηκε χθες στο Βήμα της Κυριακής.

Το 60% δηλώνει ότι θα ρίσκαρε να εξαπατήσει την Εφορία σχετικά με τους φόρους τους, ενώ το 20% δηλώνει ότι το έχει ήδη κάνει.

Πάντως, οι έχοντες ανώτερη εκπαίδευση σε μεγαλύτερο βαθμό διαφωνούν με την πρόταση «αν μου δινόταν η ευκαιρία να αποκρύψω μέρος των εισοδημάτων μου θα το έκανα».

Σε όσο χειρότερη οικονομική κατάσταση δήλωσαν ότι βρίσκονταν οι ερωτηθέντες τόσο πιθανότερο ήταν να απέκρυπταν μέρος των εισοδημάτων τους.

Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν ενήμεροι για τις συνέπειες της φοροδιαφυγής με το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο στους άνδρες και στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Οι ερωτηθέντες ηλικίας 18-29 ετών πιστεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα αν το θελήσουν, ενώ όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης τόσο περισσότεροι δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Τέλος, 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι περισσότεροι φοροδιαφεύγουν επειδή υπάρχει μικρή πιθανότητα εντοπισμού τους.Η έρευνα έγινε σε δείγμα 747 ατόμων άνω των 18 ετών που κατοικούν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.