Νέα σκληρότερα μέτρα φέρνει για την οικονομία ο κ. Όλι Ρεν

Δέσμη πρόσθετων μέτρων, πολύ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις ως προς το ύψος του, ζητά το μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που ολοκλήρωσε το έργο του στην Αθήνα και εισηγείται παρεμβάσεις-φωτιά σε όρια ηλικίας, 14ο μισθό, μισθούς και επιδόματα.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονταν από τη Δευτέρα στην Αθήνα θα ενημερώσουν τον αρμόδιο επίτροπο για τις οικονομικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν, ο οποίος την Κυριακή το βράδυ θα βρίσκεται στην Αθήνα και τη Δευτέρα θα έχει κύκλο επαφών με την ελληνική κυβέρνηση.

Το πακέτο των πρόσθετων μέτρων θα έχει τη σφραγίδα του κ. Όλι Ρεν. Αν υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση, ο επίτροπος αναμένεται να εισηγηθεί κατόπιν στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα.

Έλλειμμα στο ΠΣΑ 4,8 δισ. ευρώ

Το κλιμάκιο των ελεγκτών που επισκέφθηκε την Αθήνα φέρεται να έκανε ξεκάθαρη την άποψή του ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν για την υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, διατυπώνοντας βασικές ενστάσεις σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και την πορεία εσόδων.

Οι κοινοτικοί εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει ύφεση -1 έως -2% φέτος, αντί 0,3% που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, επηρεάζοντας την απόδοση των εισπρακτικών μέτρων, διατυπώνει αντιρρήσεις ως προς το αναγκαίο «βάθος» των περικοπών δαπανών, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τις δαπάνες εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους και την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ, το κλιμάκιο των ελεγκτών ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να προωθηθούν πρόσθετα μέτρα, συνολικού ύψους έως και 4,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,5 – 2% του ελληνικού ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν μέτρα-φωτιά, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει ισχυρές αντιρρήσεις.

Τι μέτρα εισηγούνται

Στα μέτρα που εισηγούνται οι κοινοτικοί περιλαμβάνονται η περικοπή του 14ου μισθού και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

Στα μέτρα που προτείνουν οι ελεγκτές περιλαμβάνεται επίσης το πάγωμα των μισθών έως το 2012, καθώς και το να λάβει η περικοπή των επιδομάτων μόνιμο χαρακτήρα. 

Αναμένεται επίσης η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες (στο 20%-21%), η περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (ακόμη και κατά 20%), η θέσπιση φόρου πολυτελείας σε σειρά προϊόντων με κυριότερο τα αυτοκίνητα, αλλά και η περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων στο δημόσιο τομέα.