Αύξηση ασφαλίστρων κατά 15% στα αυτοκίνητα

Αντώνης Βαρσαμής, Διευθύνων Σύμβουλος Easy Insurance Agency Α.Ε.

Η αύξηση που προχώρησαν αρκετές ασφαλιστικές εταιρίες από τις αρχές της νέας χρονιάς είναι κατά μέσο όρο 15%  και ακολουθούν και άλλες τους επόμενους μήνες, καθώς όλες σχεδόν οι εταιρίες, με βάση τα αυξημένα όρια υποχρεωτικών καλύψεων για την αστική ευθύνη, αναπροσαρμόζουν αντίστοιχα και τα τιμολόγια τους.

Ωστόσο οι αυξήσεις αυτές προκαλούν απώλειες για τις ασφαλιστικές  εταιρίες καθώς οι πελάτες λόγο του αυξημένου κόστους στις βασικές καλύψεις, δεν επιλέγουν  πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις, όπως είναι η κλοπή, μικτή κλπ. 

Σαν επακόλουθο της αύξησης των ασφαλίστρων, εκφράζονται φόβοι για αύξηση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια εκτός από την απώλεια εσόδων για τις εταιρίες να αυξηθούν και οι δαπάνες, του ήδη επιβαρυμένου Επικουρικού Κεφαλαίου, που καλύπτει τις περιπτώσεις των ζημιών από τα ανασφάλιστα οχήματα.

Οι αυξήσεις των εταιριών οφείλονται στις αυξημένες απαιτήσεις για τα αποθεματικά τους, τόσο και από την επικείμενη προσαρμογή με την κοινοτική οδηγία Solvency II όσο και από την πίεση που ασκεί από την πλευράς της, η ελληνική εποπτική αρχή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι  μικρές και μεσαίες ασφαλιστικές εταιρίες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πολιτική των χαμηλών και ευκαιριακών ασφαλίστρων, κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα (κλείσιμο 11 ασφαλιστικών τα τελευταία 3 χρόνια).

Δείτε τα ασφάλιστρα ανα ασφαλιστική εταιρία