Έναρξη αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας

Ξεκίνησε σήμερα ο έλεγχος των δημοσιονομικών στοιχείων και η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας από το μικτό κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα. Οι ελεγκτές θα βρεθούν στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε πρώτη φάση, η αντιπροσωπεία Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα κληθεί να εκτιμήσει πώς υλοποιείται ως σήμερα το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και αναλόγως της πορείας υλοποίησής του να εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομίας τα μέτρα που θα πρέπει κατά την άποψη των Βρυξελλών να υιοθετηθούν.

Η Αθήνα, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση διαφωνίας της με τις εισηγήσεις των κοινοτικών στελεχών θα υποχρεωθεί στη συνέχεια να λάβει τα ίδια μέτρα από το Συμβούλιο των υπουργών της ζώνης του ευρώ, το οποίο θα αποφασίσει ερήμην της Ελλάδας, δεν αναμένεται να προβάλει σοβαρές αντιρρήσεις.

Άλλωστε, όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει το Συμβούλιο των Υπουργών, η υιοθέτηση των μέτρων αυτών είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ενδεχόμενη υλοποίηση του σχεδίου αρωγής προς την Ελλάδα, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ανάγκης, όπως πρόσφατα αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε..