Διαφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας

Την έντονη αντίθεση του στην προοπτική αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για την αγορά, αφού η οικονομία θα οδηγηθεί σε βαθύτερη ύφεση.

Σοβαρές ενστάσεις για κάποια από τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης διατυπώνει και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που εκπόνησε έρευνα για την υποδοχή των κυβερνητικών μέτρων για το φορολογικό καθεστώς, από τις επιχειήσεις-μέλη του.

Ειδικότερα, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας σημειώνει ότι οι επιπτώσεις από μια αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, θα είναι καταστροφικές για την αγορά, αφού θα μείωνε δραματικά τον όγκο των λιανικών πωλήσεων και θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Μάλιστα, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΕΣΑ, αυτό δεν θα είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα, αφού η πτώση της κατανάλωσης θα αντιστάθμιζε τα όποια οφέλη.

«Η αγορά χρειάζεται πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης και όχι μέτρα που θα την οδηγούν σε ακόμα εντονότερη ύφεση» καταλήγει ο Εμπορικός Σύλλογος.

Ενστάσεις και από το ΒΕΘ

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, διατυπώνει ενστάσεις για κάποια από τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι θα επιβαρύνουν το διαχειριστικό κόστος των επιχειρήσεων, ενώ διαφωνεί και με τον ενεργότερο ρόλο των τραπεζών στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.

Πάντως, η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης διατυπώνουν την άποψη ότι τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικότερα, 54% των ερωτηθέντων, σε έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του ΒΕΘ η εταιρία δημοσκοπήσεων Interview (16-17/02/10, δείγμα 600 επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ), εκτιμούν πως τα φορολογικά μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Το 37% απαντούν ότι κινούνται «στη λάθος κατεύθυνση».Ωστόσο το 68% του ίδιου δείγματος τα θεωρούν εισπρακτικού χαρακτήρα, παρά στοχευμένα στην πάταξη της φοροδιαφυγής.