Τρεις μέρες απομένουν για την Commercial Value

Για πολλοστή φορά η Commercial Value βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να μετρά αντίστροφά για το υπόλοιπο της «ζωής» της.
Η εβδομάδα που «τρέχει» κρίνεται καθοριστική για το τι τελικά θα συμβεί. 

Για το εάν δηλαδή κάποιο από τα funds τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον να καλύψουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας θα καταβάλλει τα 79 εκατ. ευρώ ή αν η Commercial Value θα παραμείνει αβοήθητη.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει γραφτεί ότι ενδιαφέρον για την εταιρία έχουν εκδηλώσει η AXA Ασφαλιστική, επενδυτικό σχήμα από τη Μέση Ανατολή, δύο βρετανικά fund, όπως και ένα ρωσικό. 

Ωστόσο, επίσημη ανακοίνωση προς τον τύπο δεν υπήρξε από κανένα ενδιαφερόμενο, ενώ ανακοινώσεις δεν έγιναν ούτε από την Επ.Ε.Ι.Α., ούτε και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται δηλαδή για εξελίξεις που μέχρι και σήμερα καλλιεργήθηκαν μέσω φημών και πληροφοριών και δεν προέκυψαν από επίσημες δηλώσεις ή ανακοινώσεις.

Όπως και να έχει ωστόσο, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της Commercial Value.

Για το θέμα αυτό, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει το ελεύθερο στην Επιτροπή να κινηθεί όπως η ίδια κρίνει βάσει των όσων προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. 

Αυτό σημαίνει ότι αν τελικά μέχρι και την Πέμπτη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας δεν καλυφθεί, η Επ.Ε.Ι.Α. είναι πιθανό να μην αρκεστεί στο «πάγωμα» των νέων εργασιών που ήδη αποφάσισε, αλλά να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα αποφασίζοντας ανάκληση αδείας.

Όλα τα ανωτέρω, όπως προαναφέρθηκε, προκύπτουν από πληροφορίες της αγοράς, διότι δια της επισήμου οδού ανακοινώσεις υπήρξαν μόνο από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να καταργήσει την Επ.Ε.Ι.Α. και να μεταφέρει την εποπτεία στην Τ.τ.Ε., αφήνοντας με τη στάση του να φανεί ότι δεν υφίστανται περιθώρια για δυναμικές κινήσεις από την πλευρά του φορέα.
 
Όσο για την Επ.Ε.Ι.Α., στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης αποφάσισε ότι θα συνεχίσει το έργο της για όσο διάστημα υφίσταται ως φορέας.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί λοιπόν ότι στην αγορά επικρατεί το θέατρο του παραλόγου. Το υπουργείο καταργεί με πολιτικούς όρους την Επ.Ε.Ι.Α., η Επιτροπή συνεχίζει με νομικούς όρους να διενεργεί ελέγχους και η Commercial ενώ έχει χάσει το χαρτοφυλάκιό της, όπως και το δικαίωμα για νέες εργασίες, καθώς και το δίκτυό της, ενώ έχει εισπράξει αρνητική φήμη και έχουν μηδενιστεί πολλές από τις επενδύσεις της, και ενώ διοικείται, όχι από στελέχη της αγοράς, αλλά από πρόσωπα τα οποία διόρισε το δικαστήριο, την ίδια στιγμή, άγνωστο πως, φέρεται να μαγνητίζει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών (!!!).

Κατά τα άλλα, τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς «κλαίγονται» για το γεγονός ότι ο κλάδος έχει χάσει το κύρος και την αξιοπιστία του, και κανένα δεν τολμά να τοποθετηθεί με το θάρρος της γνώμης του, κατονομάζοντας εταιρίες και υπευθύνους για τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στην αγορά εδώ και μήνες.