«Σε νέα βάση η συνεργασία με την ΑΤΕ Bank»

Συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ

Με υλοποιήσιμα σχέδια ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΕ Ασφαλιστική κ.  Ιορδάνης Χατζηϊωσήφ είναι  έτοιμος να περάσει την εταιρία σε μια νέα εποχή δίδοντας μεγάλη βαρύτητα στην συνεργασία με την τράπεζα. 

Πιστεύει ότι το 2010 θα είναι έτος σταθμός για την ανάπτυξη της συνεργασία της τράπεζας με την ασφαλιστική και για αυτό όλα θα ξεκινήσουν από το μηδέν. 

Αν και θεωρεί ότι τα δύσκολα της οικονομικής κρίσης δεν πέρασαν ακόμη θεωρεί ότι η ΑΤΕ ασφαλιστική θα κάνει «επανεκκίνηση» εργασιών ξεκινώντας στις ασφαλίσεις Ζωής

Υποστηρίζει ότι πρώτη φορά στην 30ετή επαγγελματική του πορεία διακρίνει τέτοιου μεγέθους κρίσης αξιοπιστίας στην ασφαλιστική αγορά ενώ προβλέπει ότι θα υπάρξουν και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις οι οποίες όμως θα φέρουν την αγορά σε ένα καλύτερο επίπεδο. 

Πιστεύει στην «συνταγή» της σταθερής ανάπτυξης καθώς αυτή απομακρύνει τον κίνδυνο απρόοπτων εκπλήξεων λόγω εφαρμογής του Solvency II.

i.w:? Δώστε μας ένα στίγμα για την παραγωγή, τα κέρδη και γενικά την οικονομική κατάσταση της εταιρίας

Ι.Χ: Η ΑΤΕ Ασφαλιστική είχε μια χρονιά πάρα πολύ θετική καθώς τα καθαρά ασφάλιστρά της ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ και έφθασαν στα 207,6 εκατ  ευρώ. 

Σημαντικό σε αυτό είναι και η σύνθεση του χαρτοφυλακίου που την θεωρώ ικανοποιητική δεδομένου ότι οι γενικές ασφάλειες πλησιάζουν σε ποσοστό αύξησης το 17% και συμμετέχουν με 38% στο συνολικό χαρτοφυλάκιο ενώ και οι ασφαλίσεις ζωής συμμετέχουν με ποσοστό 30% σε ένα χαρτοφυλάκιο που έμεινε σταθερό σε μια περίοδο που όπως φαίνεται η αγορά θα παρουσιάσει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Στον κλάδο Ζωής εμείς καταφέραμε να διατηρήσουμε το ίδιο χαρτοφυλάκιο κάτι πολύ σημαντικό αφού υπήρξαν αρκετές εξαγορές και λήξεις συμβολαίων δεκαετίας. Επίσης ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτων συμμετέχει με ποσοστό 32%.

i.w:? Που αποδίδετε τα θετικά αποτελέσματα;

Ι.Χ: Η εταιρία ακολούθησε συντηρητική πολιτική σε ότι αφορά την πρόσκτηση χαρτοφυλακίου από εταιρίες που έκλεισαν πρόσφατα. 

Προσπάθησε να διατηρήσει περίπου το ίδιο ποσοστό χαρτοφυλακίου στον κλάδο αυτοκινήτου γνωρίζοντας ότι όσο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο και πλήθος οχημάτων έχει κανείς στο χαρτοφυλάκιό τους θα απαιτούνται όλο και περισσότερα αποθεματικά προκειμένου η εταιρία να εξασφαλίζει το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας. 

Μην παραβλέπουμε ότι το Solvency II είναι μπροστά μας και θα πρέπει από τώρα οι εταιρίες να μεριμνούν ώστε η σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους να είναι τέτοια ώστε να μην προκαλέσει εκπλήξεις στο μέλλον.

i.w:? Που πρωταγωνιστείτε σήμερα, και κατά πόσο διακρίνετε  προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρίας. Μπορεί να υπερβεί το σημερινό επίπεδο; Έχει δυναμική για να πάρει μεγαλύτερα μερίδια αγοράς;

Ι.Χ: Από το παρελθόν όπου το δήλωνε και η προηγούμενη επωνυμία «Αγροτική Ασφαλιστική» είχαμε έντονο το στοιχείο του αγροτικού τομέα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας. 

Σήμερα ενώ ο αγροτικός πληθυσμός και το εισόδημά του έχουν μειωθεί, εμείς ως εταιρία στο χαρτοφυλάκιό μας εξακολουθούμε να έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού τομέα στον ζωικό, τον φυτικό τομέα και κυρίως στις ιχθυοκαλλιέργειες. 

Δεν ασκεί άλλος τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών είναι μια ιδιαιτερότητα της ΑΤΕ και με αφορμή αυτό πρέπει να τονίσω τη στήριξη της εταιρίας όλα αυτά τα χρόνια σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο κλάδος. 

Είμαστε η μοναδική εταιρία που καλύπτει όλες τις μονάδες διασφαλίζοντας το εισόδημα αυτού του κλάδου. Παράλληλα στον κλάδο των τεχνικών ασφαλίσεων ασφαλίζουμε όλα τα έργα που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην Ελλάδα. Ο κλάδος μας ήταν είναι και θα είναι από τους ηγέτες στην αγορά. 

Όσο τα έργα στην Ελλάδα θα γίνονται όσο υπάρχουν έργα η εταιρία είναι από τους ηγέτες στην αγορά και από αυτό έχει πολύ μεγάλα έσοδα. 

Επίσης θέλω να σταθώ στο χαρτοφυλάκιο ζωής που οι προοπτικές είναι μεγαλύτερες από άλλους κλάδους. Σήμερα περνάει μια κρίση που ίσως να συνεχιστεί και το 2010. 

Ωστόσο θεωρώ ότι επειδή έχει ενισχυθεί το δίκτυό μας με αφορμή προβλήματα άλλων εταιριών και μεταφορά δικτύων στην εταιρία μας, θεωρώ και προσδοκώ ότι το 2010 θα αποτελέσει έτος επανεκκίνησης της εταιρίας μας στο θέμα ασφαλίσεων ζωής. 

Θεωρώ βέβαιο ότι το 2010 θα δώσει σημαντική ώθηση στο χαρτοφυλάκιο ζωής παρά το γεγονός ότι γενικά θα είναι περίοδος δύσκολη για την αγορά. 

Όσον αφορά την ανάπτυξη της εταιρίας και το μέλλον της, θέλω να  τονίσω την προοπτική της τραπεζοασφαλιστικής συνεργασίας που παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες δεν έχουμε  καταφέρει να αναπτύξουμε το Bancassurance  στο επίπεδο που αξίζει σε αυτόν τον όμιλο. 

Θεωρώ ότι έχοντας σύμμαχο την Αγροτική Τράπεζα το 2010 θα είναι σταθμός για την ανάπτυξη της τραπεζοασφαλιστικής συνεργασίας προς όφελος και των δύο πλευρών.

i.w:? Ποιες είναι σήμερα οι σχέσεις σας με την τράπεζα. Θα υπάρξει ανανέωση της δομημένης συνεργασίας; Υπάρχει καινούργια προοπτική;

Ι.Χ: Από τις πρώτες προτεραιότητες και των δύο πλευρών είναι η εκ βάθρων αναδιοργάνωση τους τρόπου συνεργασίας μας. Θα αρχίσουμε από το μηδέν, είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. 

Υπάρχει  ένα πελατολόγιο που σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί και είναι πρόθεσή μας, στόχος και προτεραιότητά μας να αναπτύξουμε το Bancassurance. 

Πρέπει να φθάσουμε σε ένα επίπεδο και σε αυτό τον όμιλο έτσι ώστε τα καταστήματα της τράπεζας να διαχειρίζονται το ασφαλιστικό προϊόν στο ίδιο επίπεδο που διαχειρίζονται και το τραπεζικό προϊόν. 

Όταν φθάσουμε και πεισθεί και ο συνάδελφος της τράπεζα για το ασφαλιστικό προϊόν τότε μιλάμε για ένα άλμα που θα γίνει στον όμιλο της τράπεζας.

i.w:? Είστε χρόνια στην αγορά και συνεπώς την γνωρίζετε. Πως περιγράφετε την κατάστασή που επικρατεί σήμερα;

Ι.Χ: Εργάζομαι στην ασφαλιστική αγορά από το 1978. Μια ολόκληρη ζωή. Σε όλη αυτή την περίοδο πραγματικά δεν θυμάμαι ξανά η αγορά μας να περνάει τέτοια κρίση. 

Φθάσαμε σε ένα σημείο σήμερα στον 21 αιώνα να προσπαθούμε να πείσουμε τους καταναλωτές, την κοινωνία ότι είμαστε η μοναδική επιλογή μετά την κοινωνική ασφάλιση η οποία δεν μπορεί να προσφέρει αυτά που ίσως θα έπρεπε. Η ιδιωτική ασφάλιση είναι η μοναδική εναλλακτική λύση όπως και σε άλλες χώρες. 

Δυστυχώς όμως παρά το γεγονός αυτό και την αναγκαιότητα της προστασίας της περιουσίας και της υγείας των πολιτών προσπαθούμε σήμερα να πείσουμε ότι είμαστε φερέγγυοι και αξιόπιστοι.

i.w:? Που αποδίδετε αυτή την εξέλιξη;

Ι.Χ: Στις ενέργειες, τις πράξεις ή και τις παραλείψεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. Είτε λέγεται ανεπαρκής εποπτεία,  είτε λέγεται ανορθόδοξη ανάπτυξη των εταιριών, είτε λέγεται μια μικρή μερίδα ασφαλιστών μη επαγγελματιών. 

Όλα αυτά οδήγησαν στην κατάσταση της αγοράς όπως διαμορφώνεται σήμερα η οποία βάλλεται ως προς την αναξιοπιστία της.
Και από μελέτες που γίνονται στην αγορά διαπιστώνεται ότι οι εταιρίες από πλευρά αξιοπιστίας είναι στην τελευταία θέση. 

Δεν έχουμε κάνει τα βήματα που έπρεπε να κάνουμε για να φθάσουμε το θεσμό της ασφάλισης εκεί που του αξίζει. Πιστεύω όμως, ότι είναι και θέμα παιδείας και συνείδησης όπου δυστυχώς η πρόληψη και όσα απαρτίζουν θεσμό θα έπρεπε να διδάσκονται από μικρές ηλικίες ώστε η να καλλιεργούνται και να γίνονται συνείδηση της κοινωνίας.

i.w:? Δηλαδή υπάρχει αδιέξοδο;

Ι.Χ: Όχι. Αυτό δε σημαίνει ότι η αγορά δεν μπορεί να βγει από την κρίση που υπάρχει αλλά θα απαιτηθούν μεγάλες προσπάθειες και θα δούμε και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον. 

Εφόσον όμως είναι απαραίτητες για να φθάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο την αγορά μας, ας γίνουν. Αλλά να μιλάμε πλέον για μια αγορά σε υγιείς βάσεις όπου ο πελάτης δε θα σκέφτεται πως αν ασφαλιστεί  δε θα πάρει τίποτε ή θα χάσει τα λεφτά του. 

Αντίθετα θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να προστατεύσει την οικογένειά του, την υγεία του ή την περιουσία του και γενικά να έχει βεβαιότητα για ότι και όσα προσφέρει ο θεσμός της ασφάλισης.

i.w:? Υπάρχει και η κρίση εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Θέλετε να πείτε γι α ποιο λόγο να επιλέξει κάποιος να ασφαλιστεί στην ΑΤΕ Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εταιρίας που τα θεωρείται ως «εργαλείο» προσέλκυσης των καταναλωτών;

Ι.Χ: Ας αναλογιστούμε τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Κάποιες εταιρίες επέλεξαν την λύση της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης και του εύκολου και βραχυπρόθεσμου κέρδους. 

Όμως όπως γνωρίζουμε καλά η ασφαλιστική εταιρία δεν μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμης λογικής. Κάποιος αγοράζει ένα ασφαλιστικό προϊόν για να το απολάβει στο μέλλον ή όταν συμβεί το ατύχημα.  

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική όλα τα χρόνια η ανάπτυξη που επιτυγχάνει είναι συντηρητική από πλευράς «σκαμπανεβασμάτων». Και αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή καθώς δεν είμαστε η εταιρία της ανάπτυξης για την ανάπτυξη. Της παραγωγής για την παραγωγή.
 
Αν δείτε όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυσή της η εταιρία δεν έχει σημειώσει θεματική άνοδο στην παραγωγή και την κερδοφορία. Ποτέ όμως δεν είχε και μειώσεις. 

Αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί μια πολική σεβόμενη τους μετόχους την κοινωνία. Θεωρούμε ότι η εταιρία είναι χρήσιμη στην κοινωνία πρέπει να και θα παραμείνει η ασφαλιστική εταιρία της Αγροτικής Τράπεζας. 

Η φερεγγυότητά της είναι η απόδειξη για την αξιοπιστία της. Η σταθερότητα στην πραγματοποίηση αυτών που υπόσχεται. Και βέβαια μας μεγαλώνει και τις ευθύνες η προτίμηση που δείχνουν οι πελάτες και οι συνεργάτες τα τελευταία χρόνια. 

Είναι απίστευτο το πλήθος των πελατών που θέλουν να ασφαλιστούν και των ανθρώπων της αγοράς που θέλουν να συνεργαστούν για πρώτη φορά με την εταιρία μας. Αυτό δείχνει την αξιοπιστία της και πόσο γρήγορα και συνειδητά πραγματοποιεί αυτό που υπόσχεται.

i.w:? Σκέπτεστε να κάνετε αλλαγές στην διάρθρωση της εταιρίας;

Ι.Χ: Πρέπει να κάνουμε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις εκεί που επιβάλλεται. Χρειαζόμαστε ανανέωση του προσωπικού που επιδιώκουμε να την κάνουμε το 2010. Να αναδιοργανώσουμε υπηρεσίες και λειτουργίες ώστε να ανταποκρινόμαστε με γρήγορο και ευέλικτο τρόπο στις απαιτήσεις των πελατών και των συνεργατών μας που δεν είναι λίγοι.

i.w:? Τι σκέπτεστε αυθόρμητα για το 2010;

Ι.Χ: Υπάρχουν διαχρονικοί στόχοι που πρέπει να τρέξουν…  Όπως να εξασφαλίσουμε ισχυρή κερδοφορία που θα προέλθει από την προώθηση προγραμμάτων με καλά αποτελέσματα. 

Σε ότι αφορά τους γενικούς κλάδους η σύνθεση του χαρτοφυλακίου είναι ικανοποιητική πρέπει όμως να εξυγιάνουμε ακόμη περισσότερο με συνετή πολιτική στον κλάδο αυτοκινήτου για να διασφαλίσουμε τα καλά τεχνικά αποτελέσματα τα οποία μαζί με άλλες παραμέτρους θα φέρουν ισχυρή κερδοφορία στην εταιρία. 

Πρέπει να επικεντρωθούμε στο Bancassurance  και στα προγράμματα που πωλούνται μέσα από την τράπεζα προσδοκώντας θεματική άνοδο και θεαματική συμμετοχή στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

i.w:? Με τον κλάδο αυτοκινήτου τι σκέπτεστε;

Ι.Χ: Να κάνουμε συνετή διαχείριση του ασφαλιζόμενου στόλου οχημάτων με τιμολογιακή πολιτική που δε θα είναι τέτοια ώστε να μεγαλώσουμε ανέλεγκτα το πλήθος. 

i.w:? Δηλαδή θα κάνετε αυξήσεις;

Ι.Χ: Δε μπορεί να μη κάνεις αυξήσεις  όταν ο ιατρικός πληθωρισμός διαρκώς ανεβαίνει και όταν το μέσο ασφάλιστρο αστικής ευθύνης είναι ανεπαρκές προκειμένου να διασφαλίσεις τα καλά αποτελέσματα της εταιρίας. Η αύξηση θα είναι κάτω του 10% και θα αναπροσαρμοστεί μόνο όταν υπάρξει ανάγκη.