«Χορεύει» με την κρίση η ασφαλιστική βιομηχανία

Όλοι περιμένουν να φυσήξει ο άνεμος της αλλαγής, ευελπιστώντας ότι το 2010 θα βάλει τέλος στην ύφεση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία. 

Παρά τις συζητήσεις-αναλύσεις για ενδείξεις που δείχνουν ότι η ανάκαμψη της  παγκόσμιας οικονομίας πλησιάζει, ωστόσο τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η κρίση έχει αφήσει πίσω της μια πολύ προβληματική αγορά ακινήτων και ένα νέο κύμα ασφαλιστικών αποζημιώσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Αναλογιζόμενοι ότι οι ασφαλιστικές απάτες έχουν αυξηθεί και αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω αύξηση το τρέχον έτος, είναι ξεκάθαρο ότι η αρχή του 2010 είναι διστακτική.  

Μήπως αυτό σημαίνει ότι το 2010 θα συνεχιστούν, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η ασφαλιστική βιομηχανία το 2009; Σίγουρα όχι. 

Αυτό που θα πρέπει να περιμένει η ασφαλιστική βιομηχανία είναι ότι η ανάκαμψη θα έρθει με αργά και σταθερά βήματα. Παράλληλα αυτό που δε θα πρέπει να αναμένει η ασφαλιστική αγορά είναι μια επιστροφή στον τρόπο που επιχειρούσαν οι εταιρίες πριν από την κρίση. 

Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της ύφεσης, η ασφαλιστική αγορά -όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι- θα έχουν υποστεί δραματικές αλλαγές και τίποτα δε θα θυμίζει το παρελθόν. 

 Ο κ. Kevin Patterson Διευθύνων Σύμβουλος στην Winchester White, αναφέρει ότι στον κλάδο των μεσιτών θα συνεχιστούν οι αλλαγές καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές σημαντικές προκλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Οι μεσιτικές εταιρίες που έχουν βελτιώσει τον τομέα εξυπηρέτησης πελατών και έχουν βρει νέους τρόπους να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους θα βρεθούν σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους ανταγωνιστές τους. 

Ειδικότερα συγκριτικό πλεονέκτημα θα αποκτήσουν οι εταιρίες που έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις στο τεχνολογικό τους εξοπλισμό. Ο τρόπος που επικοινωνούμε καθημερινά εξελίσσεται. 

Παρά το γεγονός ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες παραμένουν σημαντικές, πλέον πιο σημαντική είναι η επικοινωνία μέσω  email και μέσω της χρήσης κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς κάτι που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι μεσιτικές εταιρίες, όσον αφορά την επικοινωνία με τους πελάτες τους».    

Μια καινούργια τάση που κάνει την εμφάνισή της στον τρόπο με τον οποίο  πραγματοποιούν πλέον τις εργασίες τους οι μεσιτικές εταιρίες είναι ότι προτιμούν να συνεργάζονται με εξειδικευμένες ασφαλιστικές εταιρίες παρά με κάποια μεγάλη ασφαλιστική εταιρία.
Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί και παρουσιάσει αυξητικές τάσεις, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην ασφαλιστική βιομηχανία, την ώρα που αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των εταιριών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.   

Με αρκετές εταιρίες όπως η Brit, Amlin, QBE και Fortis να επικεντρώνουν τις εργασίες τους σε νέους τομείς, ο κ. Patterson εξηγεί ότι οι μεσίτες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν εργασίες με εξειδικευμένες εταιρίες. Παράλληλα αναφέρει «ότι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο τεχνολογικό κομμάτι, με τους παλιότερους παίχτες να παραμένουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να μην είναι αρκετά ευέλικτοι». 

Ο κ. Stuart Reid Διευθύνων Σύμβουλος της μεσιτικής εταιρίας Bluefin, που ανήκει στην ΑΧΑ, παραδέχεται ότι παρά το γεγονός ότι οφείλει πολλά στην μητρική εταιρία λόγω της υψηλής θέσης που κατέχει στην αγορά, θα επιδιώξει να κάνει δουλειές με εταιρίες που έχουν κεφαλαιακή επάρκεια και εμφανίζονται πιο «πεινασμένες»  να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους.

Η επιλογή του Hobson

Επειδή το 2009 παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στις τιμές των ασφαλίστρων, τι άλλο μπορούν να κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες από το να μηχανευτούν  νέους τρόπους για να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους και να  βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους τους;
Παρά το γεγονός ότι αρκετά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι το 2010 θα φέρει τελικά μια πιο «σκληραγωγημένη» αγορά όσον αφορά τις τιμές των ασφαλίστρων, παρουσιάζονται ιδιαίτερα σκεπτικά γιατί αυτή ήταν και η πρόβλεψη για το 2009.

Ο κ. Barry Smith, Διευθύνων Σύμβουλος της Fortis και πρόεδρος του Chartered Insurance Institute σχολιάζει ότι «η λογική υποδηλώνει ότι τα ασφάλιστρα θα αυξηθούν το 2010. 

Ωστόσο η διπλή τιμολόγηση θα συνεχιστεί και αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη έτσι ώστε να μειωθεί η ανομοιότητα μεταξύ των καινούργιών συμβολαίων και των συμβολαίων που ανανεώνονται. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις τιμές των ασφαλίστρων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου».

Προσθέτει επίσης ότι η αργή πρόοδος στις τιμές των ασφαλίστρων θα συνεχίσει να βαρύνει στην επιλογή των μεσιτών και θα επαναλαμβάνει το μότο που έχει ο μεσιτικός κλάδος: Εστίαση στην εξυπηρέτηση των πελατών είναι το αντίδοτο για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης. 

Ακόμα ένα σημαντικό θέμα για το 2010 είναι η εποπτεία της αγοράς. Πολλά στελέχη του κλάδου συμφωνούν ότι είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθεί τι θα γίνει στον τομέα της εποπτείας. 

Ο κ. Patterson εξηγεί ότι «υπάρχουν τους τελευταίους μήνες συζητήσεις, στην Ευρώπη, για το θέμα της εποπτείας κυρίως για τον μεσιτικό κλάδο. Η Μεγάλη Βρετανία υπήρξε πάντα συνεπής στις όποιες αλλαγές προωθούνταν από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και δε βλέπω γιατί αυτό να μη συνεχιστεί και τώρα».

Οι επερχόμενες εκλογές που κατά πάσα πιθανότητα θα δώσουν τη διακυβέρνηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, περιπλέκουν τις όποιες εκτιμήσεις για τις αλλαγές που θα προωθηθούν όσον αφορά την εποπτεία. 

Εάν κερδίσουν τις εκλογές οι Συντηρητικοί, έχουν προαναγγείλει να καταργήσουν την γνωστή FSA (Financial Service Authority) μεταφέροντας τις ρυθμιστικές της δραστηριότητες στον Οργανισμό Προστασίας Καταναλωτή (ConsumerProtectionAgency),  που θα εποπτεύει τους διαμεσολαβούντες και στην Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας, που θα εποπτεύει τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Τόσο το Institute of Insurers Brokers όσο και η British Insurance Brokers Association (Biba) επεξεργάζονται τις προτάσεις για την εποπτεία του μεσιτικού κλάδου,  που θα κάνουν στη Συντηρητική παράταξη, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Παράλληλα η Biba διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαβούλευση που λαμβάνει χώρα για την δημιουργία μιας επίσημης έκθεσης για το πως θα πρέπει να εποπτεύονται οι μεσίτες και οι διαμεσολαβούντες.   

Σύμφωνα με τον κ. Eric Galbraith, Διευθύνων Σύμβουλο της Biba, «υπάρχουν παρά πολλά θέματα τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι μεσίτες φέτος. 

Η πορεία της οικονομίας θα τους υποχρεώσει να λειτουργούν για μερικούς μήνες ακόμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ωστόσο έχουν την ευκαιρία να καταστρώσουν νέες στρατηγικές για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους».