Ένα βήμα πριν το τέλος βρίσκεται το Ε.Ι.Α.Σ.

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για το μέλλον του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.), ενώ όλα δείχνουν ότι το Ινστιτούτο, με τη σημερινή του τουλάχιστον μορφή, βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος.

Αυτην την εβδομάδα (Πέμπτη 18/2), θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο και στις 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Τα οικονομικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας καθώς τα χρηματικά ποσά που απαιτεί η λειτουργία του χαρακτηρίζονται πλέον ως «δυσβάσταχτα», ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες στην αγορά.

Το ταμειακό έλλειμμα του 2009 ξεπέρασε σύμφωνα με πληροφορίες τα 300.000 ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος λειτουργίας ανέρχεται στα επίπεδα των 600.000 ευρώ. Το «σωσίβιο» σωτηρίας που πρόσφερε τα τελευταία χρόνια το τραπεζικό σύστημα για την εκπαίδευση των υπαλλήλων και την πιστοποίηση τους στην διάθεση ασφαλιστικών προγραμμάτων, χάνει όλο και περισσότερο τη δυναμική του, ολοκληρώνοντας έναν σημαντικό κύκλο μαζικού χαρακτήρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ταμειακές ανάγκες, το Ε.Ι.Α.Σ. προσπαθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να πουλήσει το κτίριο που στεγάζεται επί της Λεωφ. Συγγρού, προκειμένου να βρει ρευστότητα για να καλύψει και τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων. 

Το κτίριο ανήκει κατά 50% στο Ε.Ι.Α.Σ. και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών και το τίμημα που ζητείται ανέρχεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στα επίπεδα των 380.000 ευρώ.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως, το αποτέλεσμα θα είναι να αντιμετωπιστούν τα πολύ «φλέγοντα». Το βασικό ζητούμενο της βιωσιμότητας, ακόμα και στο προσεχές μέλλον, είναι η αύξηση των εσόδων από τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου. 

Κάτι τέτοιο όμως, γίνεται πλέον συνείδηση, ότι ειδικά σήμερα δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κρίση να μαστίζει την αγορά, ενώ το σκηνικό δε φαίνεται σύντομα τουλάχιστον, ότι μπορεί δραστικά να αλλάξει προς το καλύτερο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι οι υπάλληλοι κινήθηκαν εδώ και καιρό, στην κατεύθυνση των ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να υποθηκευτεί το κτίριο και σε τελική ανάλυση να μη χάσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Ανοιχτό μένει επίσης το ενδεχόμενο μετεξέλιξής του Ινστιτούτου, πιθανόν σε εκπαιδευτικό κέντρο. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι σε κανέναν ευχάριστες οι εξελίξεις αυτές, καθώς το ΕΙΑΣ από το 1987 που ξεκίνησε η λειτουργία του, έχει συμβάλει σημαντικά στην επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση των εργαζομένων στο χώρο των ασφαλίσεων.