Προστασία ασφαλισμένων-καταναλωτών λόγω αναστολής λειτουργίας ασφαλιστικής

Με αφορμή τις δυσάρεστες εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο, που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να μένουν εκτεθειμένοι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και με τις επενδύσεις ετών να κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς επίσης και εκατοντάδες εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της ανεργίας, o Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Πουπάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την προστασία καταναλωτών-ασφαλισμένων και εργαζομένων από περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας ασφαλιστικών εταιριών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η έλλειψη οποιουδήποτε πλαισίου προστασίας τόσο των ασφαλισμένων, όσο και των εργαζομένων κατά την πρόσφατη χρεοκοπία του ασφαλιστικού Ομίλου «Ασπίς Πρόνοια» η οποία δημιούργησε σοβαρό κοινωνικό έλλειμμα.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή: 

-Συγκεκριμένες κατευθύνσεις όσον αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων-καταναλωτών σε τέτοιου είδους περιστατικά, καθώς και

-Μέτρα για την προστασία των καταναλωτών σχετικά με τα «υψηλού ρίσκου» επενδυτικά προγράμματα εγγυημένων αποδόσεων
 
Επιπλέον, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες εισέρχονται σε μία περίοδο σημαντικών αλλαγών ενόψει της εφαρμογής της νέας Οδηγίας για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, Solvency II, ο κ. Πουπάκης κάλεσε την Επιτροπή να επεξεργασθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση τέτοιου είδους εταιριών.

Τέλος, ο κ. Πουπάκης δήλωσε σχετικά ότι «η αγορά των ασφαλιστικών εταιριών παρουσιάζει αρρυθμίες που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και λόγω της κρίσης. 

Σε αυτό πλαίσιο, με συνεχείς παρεμβάσεις μας στο ευρωκοινοβούλιο έχουμε ως στόχο την εξομάλυνση κοινωνικών στρεβλώσεων, με ενδεικτικό παράδειγμα την κατάρρευση του ομίλου «Ασπίς Πρόνοια», την πρόληψη κλυδωνισμών στην ασφαλιστική αγορά και την προστασία των καταναλωτών και εργαζόμενων από κάθε μορφή καταπάτησης των δικαιωμάτων τους και επιβάρυνσης των εισοδημάτων τους».

 Πατήστε εδώ για να δείτε την επερώτηση του Ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη