Για το σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Το φημολογούμενο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, των μελών της Ευρωζώνης -κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας– και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι «27» ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσουν απόψε την πολιτική απόφασή τους για στήριξη της Ελλάδας, ενώ οι «τεχνικές» λεπτομέρειες (είδος βοήθειας, ύψος βοήθειας και υποχρεώσεις της Ελλάδας) αναμένεται να καθοριστούν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής το σχέδιο για τη βοήθεια της Ελλάδας που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ορίστηκε άλλη μία τηλεδιάσκεψη, αυτή τη φορά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αντικείμενο το «ελληνικό πρόβλημα» και τις επιπτώσεις του στη ζώνη του ευρώ.

Στη σειρά επαφών τηρείται «σιγή ιχθύος», με αποτέλεσμα να επικρατεί αβεβαιότητα για τη μορφή της στήριξης την οποία θα εκφράσουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θα συναντηθούν κεκλεισμένων των θυρών στη Βιβλιοθήκη Σολβέ των Βρυξελλών, μακριά από το κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε. και από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία: η Σύνοδος Κορυφής να περιοριστεί σε μία πολιτική δήλωση στήριξης προκειμένου να δοθεί «σήμα εμπιστοσύνης» στις αγορές, να υπάρξει δανεισμός της Ελλάδας με ευρωπαϊκή εγγύηση,  να υπάρξει διμερής δανεισμός από χώρες πρόθυμες να το πράξουν, όπως ενδεχομένως η Γερμανία και η Γαλλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Βρετανία και η Σουηδία, προτείνουν ως καλύτερη λύση την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Εντούτοις, η λύση αυτή απορρίπτεται από πολλά επίσημα χείλη σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αλλά και στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι «τέτοια προβλήματα θα πρέπει να λύνονται στο πλαίσιο της Ευρώπης».

Δεν αποκλείεται πάντως, οι εξελίξεις και τα εργαλεία που θα δρομολογηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες να μην έχουν στόχο μόνο την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά και κάθε αντίστοιχη περίπτωση στην Ευρωζώνη, ενώ από κορυφαίους κοινοτικούς παράγοντες ακούγονται φωνές για ενίσχυση της κεντρικής διακυβέρνησης.