ΣΕΑΣΕ: Μεγάλο ενδιαφέρον από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Ο Σύνδεσμος Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλστικών Εταιριών διοργάνωσε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με θέματα που αφορούν την οικονομική κρίση και σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με την ιδιωτική Ασφάλιση. 

Κύριοι ομιλητές ήταν: ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου EFG και ο κ. Γιάννης Βασιλάτος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η ανακοίνωση του Συνδέσμου έχει ως εξής:

“Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησαν οι δύο κύριοι ομιλητές Γκίκας Χαρδούβελης, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου EFG και Γιάννης Βασιλάτος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ασφαλιστικής Εταιρίας «Η ΕΘΝΙΚΗ», στην εσπερίδα που διοργάνωσε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ & ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, με θέματα που αφορούν στην οικονομική κρίση και άπτονται είτε άμεσα είτε έμμεσα της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρεθέντες-προσκεκλημένους, Διοικητικά Στελέχη των Ασφαλιστικών Εταιριών και διαμεσολαβούντες- ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θάνος Μελακοπίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση που έχουμε όλοι να αποδεχθούμε τον καινούργιο ρόλο που η Εποπτεία αποφάσισε να διαδραματίσει, τον προληπτικό αλλά και αυστηρό, και να φροντίσουμε τα του οίκου μας με μεγαλύτερη προσοχή, με μεγαλύτερη σοβαρότητα, με μεγαλύτερη συνέπεια, ώστε να διασφαλίσουμε ό,τι έχουμε πετύχει αλλά και για να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά προς την υγιή ανάπτυξη, με βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, της διαφάνειας και -κατ’ επέκταση- της τρωθείσας αξιοπιστίας του Κλάδου μας.

Ο κ. Χαρδούβελης, βασιζόμενος σε συγκεκριμένους δείκτες και τη γενικότερη  εικόνα των αγορών, έδειξε ότι τα χειρότερα σημεία της κρίσης έχουν παρέλθει αλλά η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.  Η παροχή φθηνής ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι βασικός παράγοντας που υποστηρίζει την ανάκαμψη.  

Οι ρυθμοί ανάπτυξης στο μέλλον δεν θα είναι σαν αυτούς ακριβώς πριν την κρίση, καθώς τα φαινόμενα που στηρίζουν την υπερβολή δεν ισχύουν πλέον.

Η διεθνής ύφεση έφερε στο φως την επίπλαστη ανάπτυξη των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, που βασιζόταν στη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης από την εγχώρια παραγωγή και στην αύξηση του εξωτερικού δανεισμού.  

Το ΠΣΑ που εξήγγειλε η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πολλά θετικά στοιχεία και κινείται στους σωστούς άξονες.  Ο βαθμός πειθαρχίας και συναίνεσης της ελληνικής κοινωνίας θα καθορίσει, σε μεγάλο μέρος, την επιτυχία των στόχων.  Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν στην Ελλάδα σε εποχή στασιμότητας διαρκείας, καθιστώντας την προσπάθεια δύσκολη.

Η ραγδαία μετάδοση της κρίσης των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης σε όλο τον χρηματοοικονομικό χώρο διδάσκει για τις ατέλειες του εποπτικού πλαισίου.  

Αναμένεται μια πιο αποτελεσματική εποπτεία, που να επικεντρώνεται στον συστημικό κίνδυνο, στον κίνδυνο ως συνάρτηση του οικονομικού κύκλου αλλά και στο μέγεθος των Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων.

Οι ελληνικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες θα πιεστούν από τα προβλήματα της χώρας μας. Οι ασφαλιστικές εταιρίες αντιμετωπίζουν πιο αυστηρή και αποτελεσματική εποπτική πολιτική, που αυξάνει την αξιοπιστία του κλάδου, γεγονός που θα ευνοήσει την ανάπτυξη της αγοράς και των εταιριών.

Ο κ. Βασιλάτος ανέφερε ότι οι ομάδες στρατηγικού σχεδιασμού των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών πρέπει να αξιολογήσουν τα αίτια της κρίσης, να αναλύσουν κριτικά τι γινόταν λάθος μέχρι σήμερα και να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών, τις προτεραιότητες των μετόχων-επενδυτών, τους στόχους των εποπτικών αρχών και της κυβέρνησης.

Οι πελάτες και οι εποπτικές αρχές θα εμπιστευθούν στο μέλλον τις εταιρίες που θα αποδείξουν ότι έχουν επαρκή εταιρική διακυβέρνηση, κατάλληλη διαχείριση κινδύνων και προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες προϊόντα και υπηρεσίες.  Το Solvency II είναι το κατάλληλο εργαλείο που υπηρετεί τους στόχους των εποπτικών αρχών.  Κατά συνέπεια, δεν αναμένεται καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή του.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πελατών και την απαίτησή τους για προϊόντα με έμφαση στην εγγύηση της επένδυσης και την άριστη σχέση τιμής και παροχών.  

Τα επιχειρηματικά μοντέλα πρέπει να αξιολογηθούν από μηδενική βάση.  Σημεία ιδιαίτερης προσοχής είναι η αξιολόγηση και τιμολόγηση όλων των επιμέρους κινδύνων και τα σχετικά απαιτούμενα κεφάλαια.  Αποτέλεσμα μπορεί να είναι, πέρα από αλλαγές σε προσφερόμενα προϊόντα, επαναξιολόγηση των επιβαρύνσεων που πληρώνει ο πελάτης και η διαφοροποίηση στα μίγμα των νέων πωλήσεων.

Οι συγχωνεύσεις ή εξαγορές σαν στρατηγικές επιλογές θα αναλυθούν προσεκτικά από τις Διοικήσεις των εταιριών. 
Παράλληλα, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που ανέκαθεν απασχολούσαν τις ασφαλιστικές εταιρίες δεν πρέπει να ξεχαστούν.  Οι εξελίξεις στο δημογραφικό, στο κόστος περίθαλψης, οι κλιματικές αλλαγές, η εξέλιξη της τεχνολογίας πρέπει να παραμείνουν στα ραντάρ των Διοικήσεων.

Χορηγοί της Εκδήλωσης ήταν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες ΑΓΡΟΤΙΚΗ, AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, CHARTIS ΕΛΛΑΣ, EΘΝΙΚΗ, HDI GERLING, INTERNATIONAL LIFE και VICTORIA.”