Interamerican: 529, 45 εκατ. ευρώ τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του 2009

Ακολουθώντας μια σταθερά αυξητική πορεία στην παραγωγή της, που από το 2005 έως το 2009 σημείωσε αύξηση κατά 31,4%, η Interamerican έκλεισε την περυσινή χρονιά με συνολικά μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 529,45 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 8,6% έναντι του 2008. Παράλληλα η εταιρία διατήρησε την κερδοφόρα πορεία της τελευταίας πενταετίας σε επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Η Interamerican οφείλει την, αντίθετα προς την αρνητική οικονομική συγκυρία,  θετική πορεία της στην ουσιαστική εφαρμογή της στρατηγικής της πολυκαναλικής διανομής με το πρακτορειακό δίκτυο, τις τράπεζες και τις απ’ ευθείας πωλήσεις να συμπληρώνουν τον «κορμό» της διανομής, το δίκτυο agency.

Ειδικότερα, στον κλάδο Ζωής (ζωή και υγεία) που καταλαμβάνει το 54,1% της πίτας των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων της, η εταιρία έφθασε τα 286,17 εκατ. ευρώ κινούμενη στα επίπεδα περίπου του 2008, ενώ στις Γενικές Ασφάλειες τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ήταν 207,17 εκατ. αυξημένα κατά 23,8% σε σχέση με το 2008. 

Την εικόνα των αποτελεσμάτων της Interamerican συμπληρώνουν οι δραστηριότητες στην Οδική και Άμεση Ιατρική Βοήθεια, που έδωσαν μαζί 36,11 εκατ. μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, με αύξηση 16,3% έναντι του 2008.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική νέα παραγωγή (ετησιοποιημένα ασφάλιστρα) στους κλάδους Ζωής, Υγείας και Ομαδικών έφθασε στα 61,03 εκατ., με αύξηση κατά 54% σε σχέση με το 2008. 

Ειδικότερα οι Ομαδικές ασφαλίσεις πέτυχαν νέα παραγωγή αυξημένη κατά 72%, δίνοντας την υψηλότερη απόδοση της τελευταίας 5ετίας (5,03%) στους ασφαλισμένους με ομαδικά συνταξιοδοτικά. 

Σημαντικές είναι και οι καταβληθείσες αποζημιώσεις από την Interamerican, οι οποίες συνολικά έφθασαν το 2009 στα 338,9 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία της εταιρίας.

Ο επιχειρηματικός προσανατολισμός

Η Interamerican, έχοντας αναπτύξει από το 2009 ένα ολοκληρωμένο σχέδιο risk management και μια συντηρητική επενδυτική πολιτική που ανταποκρίνεται στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, εισήλθε στο 2010 με πολύ καλά ελεγχόμενες τις λειτουργικές δαπάνες της, όπου την περασμένη χρονιά είχε μείωση της τάξεως του 17%.

Στόχος της  εταιρίας είναι η ενίσχυση της ηγετικής θέσης της στην αγορά με έμφαση ανάπτυξης σε τομείς που έχουν σημαντικά περιθώρια, καθώς και η αύξηση εργασιών με ρυθμό υψηλότερο της αγοράς (6% έναντι 3% αντιστοίχως), σε συνδυασμό με τη βελτίωση της διατηρησιμότητας. 

Η Interamerican θα κινηθεί πάνω σε τέσσερις στρατηγικούς άξονες:

-Του εκσυγχρονισμού όλων των διαδικασιών με αποκέντρωση λειτουργιών back office, καταχώριση δεδομένων και έκδοση συμβολαίων στην «πηγή» (π.χ. 60% των συμβολαίων αυτοκινήτων εκδίδονται ήδη στα γραφεία πωλήσεων), τυποποίηση των διαδικασιών και του underwriting

-Της αξιοποίησης της τεχνολογίας, όπου έχει ήδη επενδύσει σημαντικό ποσόν για ένα πελατοκεντρικό σύστημα διαχείρισης και για τον επανασχεδιασμό των βασικών λειτουργικών συστημάτων

-Της ενδυνάμωσης των εμπορικών δραστηριοτήτων, με ευθυγράμμιση των πωλήσεων με την κερδοφορία, μέσα από ένα νέο tied-agency σύστημα και με τυποποιημένα προϊόντα για την προστασία, που χαρακτηρίζονται από «εγγυημένη ασφαλισιμότητα». Ακόμη, με ετησίως ανανεούμενα προϊόντα υγείας και εστίαση στις retail εργασίες για τις Γενικές Ασφάλειες

-Της ανάδειξης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Γιώργος Κώτσαλος, αναφερόμενος στην πορεία και στις άμεσες προοπτικές της Interamerican, επεσήμανε τα εξής: «Στην Interamerican έχει εμπεδωθεί η αναγκαιότητα της διαρκούς αλλαγής, υπό την έννοια της συνεχούς προσαρμογής στα εκάστοτε ισχύοντα δεδομένα της οικονομίας και της κοινωνίας. 

Κινούμαστε στη λογική της καθημερινής εξέλιξης με στόχο σταθερό η Interamerican να είναι σύγχρονη. Σύγχρονη εταιρεία για εμάς σημαίνει να έχουμε τις κατάλληλες ασφαλιστικές προτάσεις την κατάλληλη στιγμή, σημαίνει ως προϋπόθεση να μελετάμε τις ανάγκες της αγοράς, να είμαστε ευέλικτοι και να καινοτομούμε. 

Πρέπει να τονιστεί ότι η προ πενταετίας αναδιάρθρωση οργανωτικών και διοικητικών λειτουργιών της εταιρίας, ο έλεγχος του κόστους, η διεύρυνση της προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από την πολυκαναλική διανομή, προετοίμασαν άριστα την Interamerican για το Solvency II και βέβαια, τη θωράκισαν με αντοχές απέναντι στην οικονομική κρίση του 2008-2009. 

Παράλληλα, αξιολογήσαμε εκ νέου το μέγεθος και τη φύση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας, εστιάζοντας στο ασφαλιστικό αντικείμενο. 

Μας απασχολεί περισσότερο η ποιότητα των ασφαλιστικών εργασιών με την προοπτική ενός υγιούς όγκου εργασιών, καθώς και η ισορροπημένη δραστηριότητα στους τομείς της ζωής, υγείας, περιουσίας, αστικής ευθύνης, βοήθειας – όπου έχουμε μια μοναδική υποδομή. 

Σε όλους αυτούς τους τομείς προσεγγίζουμε τη διαχείριση του κινδύνου επανεκτιμώντας συνεχώς τα δεδομένα και οδηγούμαστε σε προϊοντικές γραμμές που μπορούν να ικανοποιήσουν τις σημερινές ανάγκες των ασφαλιζομένων, με κύρια χαρακτηριστικά την απλοποίηση – τυποποίηση και το προσιτό κόστος».