Commercial Value: Μεγαλώνει η κόντρα εργαζομένων με το βασικό μέτοχο

Σοβαρές καταγγελίες για μεταφορά των χρημάτων των 90 εκατ. ευρώ που είχε βάλει ο μέτοχος της Advantage Capital Holdings το 2008 με τη μορφή αύξησης κεφαλαίου στην Commercial Value, αλλά και μεταφορά της παραγωγής από την Commercial Value στην Πρώτη Ασφαλιστική, κάνουν οι εργαζόμενοι της εταιρίας, θέτοντας θέμα ευθυνών από την πλευρά του μετόχου, αλλά εμμέσως πλην σαφώς και θέμα ευθυνών της Εποπτικής Αρχής.

Η Εποπτική Αρχή από την πλευρά της φέρεται να διερευνά την καταλληλότητα του υποψηφίου ενδιαφερόμενου, δηλαδή του ρωσικού ομίλου Borodino και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Πέμπτης, που θα συζητήσει εκ νέου το θέμα.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στην εταιρία επαναφέρουν το αίτημα του διορισμού προσωρινής διοίκησης, η οποία θα έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων «η ανάκτηση με νόμιμα μέσα χρηματικών ποσών που φέρονται να οφείλονται από τρίτους». 

Η καταγγελία αφορά την μεταφορά των κεφαλαίων των 90 εκατ. ευρώ που είχε εισφέρει ο βασικός μέτοχος της Commercial Value το 2008 για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Commercial Value, πίσω στην Κύπρο και ενώ τα χρήματα αυτά ήταν δεσμευμένα από την Εποπτική Αρχή. 

Τα κεφάλαια σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες μεταφέρθηκαν σταδιακά μεταξύ 2008 και 2009 με πρόσχημα στη μία περίπτωση την εξαγορά είτε της Universal Bank είτε της Aspis Liv, εξαγορές οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, ενώ μέρος των χρημάτων αυτών μεταφέρθηκε για την αγορά ακινήτων στην Κύπρο και μετέπειτα στη Ρουμανία. 

Την ίδια στιγμή κάτω από το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της Commercial Value, εάν δεν καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 80 εκατ. ευρώ έως τις 18 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επιχείρηση μεταφοράς της παραγωγής της εταιρίας στην Πρώτη Ασφαλιστική, μέτοχος της οποίας είναι επίσης ο κυπριακός όμιλος της Advantage Holdings.
Η μεταφορά των συμβολαίων του κλάδου γενικών γίνεται με παράτυπες διαδικασίες από τις διοικήσεις των δύο εταιριών, θέτοντας θέμα χρηστής διαχείρισης από την πλευρά του διοικητικού συμβουλίου της Commercial Value, η σύνθεση της οποίας αριθμεί πλέον μόλις 3 μέλη, αντί των 5 που προβλέπονται στο καταστατικό. 

Με αφορμή τις κινήσεις αυτές οι εργαζόμενοι της Commercial Value επαναφέρουν το αίτημα διορισμού από την πλευρά του δημοσίου νέου διοικητικού συμβουλίου, ασκώντας το σχετικό δικαίωμα μέσω των δύο εκκαθαριστών της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ κ.κ Παντελίδη και Βλαχογιάννη, που ελέγχουν το 35% της εταιρίας.