Οι θέσεις και προτάσεις της ΓΣΕΕ για το ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις

Θετικό βήμα για τη ρύθμιση των ελαστικών μορφών απασχόλησης χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις του υπουργείου Εργασίας, εντοπίζοντας όμως και σοβαρές παραλείψεις.

Σε ό,τι αφορά κάποιες μορφές ελαστικής εργασίας, όπως είναι η ενοικίαση εργαζομένων, διαθεσιμότητα κτλ απαιτούνται τολμηρά και γενναία μέτρα, τονίζει η ΓΣΕΕ.

Σημαντικό κενό δε, που εντοπίζει η Συνομοσπονδία στο προσχέδιο είναι ακόμη ότι σε αυτό δεν περιλαμβάνονται μέτρα για τομείς εκτεταμένης αυθαιρεσίας, όπως είναι οι εργολαβίες.

Στο πλαίσιο αυτό η ΓΣΕΕ σε επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, καταγράφει τις παρατηρήσεις, θέσεις και προτάσεις της ενόψει της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και της κατάθεσής του στη Βουλή προς ψήφιση.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Γ. Παναγόπουλος στην επιστολή του στον υπουργό Εργασίας: «Η εφαρμογή στην πράξη κάθε μορφής ελαστικότητας στις εργασιακές σχέσεις και η εκτεταμένη καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή απαιτούν τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες και αποφασιστικές πολιτικές, προκειμένου ν’ αποκατασταθούν οι κοινωνικές ισορροπίες και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι».

Η νομοθετική πρωτοβουλία με το προσχέδιο νόμου «εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις», που μας θέσατε υπόψη μας στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου αποτελεί ένα θετικό βήμα στη ρύθμιση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ώστε να οροθετούνται σ’ ένα βαθμό τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις εργαζομένων και εργοδοτών».

«Επειδή όμως οι ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι μορφές πολιτικών διανομής της απασχόλησης και στην πραγματικότητα πολιτικές διανομής της ανεργίας, όπως η εξαναγκαστική μειωμένη απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο κατ’ επάγγελμα δανεισμός – ενοικίαση εργαζομένων, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, απαιτούνται άμεσα και αποφασιστικά, γενναία και τολμηρά βήματα, έστω και αν κάποιοι διαφωνούν, για τη δημιουργία συλλογικής αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης με όρους ισότητας» τονίζει ο κ. Γ. Παναγόπουλος.