Δεν βάζει φόρο στήριξης του Ασφαλιστικού η κυβέρνηση

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην θεσμοθετήσει φόρο στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων, τουλάχιστον για το 2010, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών για το Ασφαλιστικό.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε για φέτος το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης των Ταμείων, καθώς, όπως είπε, η τήρηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας είναι θέμα «εθνικής επιβίωσης». Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα τονίζουν ότι απαιτούνται ετησίως 4 δισ. ευρώ ώστε το σύστημα να είναι βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι για το 2009 έχουν κατατεθεί 580 εκατ. ευρώ στο «κεφάλαιο αλληλεγγύης των γενεών», ενώ φέτος θα κατατεθούν άλλα 630 εκατ. ευρώ. 

Επιπλέον, ο υπουργός διατύπωσε την αντίθεση του στην ιδέα ενός νέου φόρου, έως ότου ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και το φορολογικό.

«Ήδη, υπάρχει τριμερής χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού και σε περίπτωση που προχωρούσαμε στο νέο φόρο, οι φορολογούμενοι θα επωμίζονταν το βάρος αυτών που εισφοροδιαφεύγουν» είπε.

Αυτό το ενδεχόμενο είναι πιθανό στο μέλλον, μέσω της αύξησης της φορολογίας και του ποσοστού που παρακρατείται από τον ΦΠΑ και καταβάλλεται στο «κεφάλαιο αλληλεγγύης των γενεών», καθώς και από πηγές όπως τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια και την φορολογία των καυσίμων. 

Υπέρ της επιβολής άμεσου φόρου, 1%-2%, (που θα υπολογίζεται σε όλα τα εισοδήματα που προέρχονται από την εργασία και την εκμετάλλευση περιουσίας) έχει ταχθεί ο πρόεδρος της επιτροπής ειδικών, κ. Αγγελος Στεργίου.

Τα συνδικάτα από την πλευρά τους, λένε «ναι» στην εξεύρεση νέων πόρων για τα Ταμεία, αλλά «όχι» στην επιβολή άμεσου φόρου. Όπως υπολογίζουν, τα έσοδα από το μέτρο που προτείνει ο κ. Στεργίου είναι της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.