Αυστηρός έλεγχος των συμβάσεων των ασφαλιστικών με τους πελάτες

Αυστηρότερο καθεστώς κατάρτισης, αλλά και ελέγχου των συμβάσεων που συνάπτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες με τους πελάτες τους, κυρίως σε ότι αφορά τα επενδυτικά προϊόντα, σχεδιάζει να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Οι εξαγγελίες στις οποίες προχώρησε προ ημερών η υπουργός για το θέμα αυτό μόνο τυχαίες δεν ήταν. Η κα. Κατσέλη έχοντας διαπιστώσει την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει μια σειρά δυσλειτουργιών της ασφαλιστική αγοράς, που επικεντρώνονται στις σχέσεις ασφαλισμένου-ασφαλιστικής εταιρίας που ήλθαν στην επιφάνεια μετά και τις τελευταίες ανακλήσεις αδειών λειτουργίας εταιριών του κλάδου, ανακοίνωσε την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για την ασφαλιστική αγορά, που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2010.

Ευθύς εξαρχής η υπουργός ξεκαθάρισε ότι η προσοχή της θα στραφεί σε τρία βασικά ζητήματα. Στο πως προσδιορίζεται το κόστος κάθε ασφαλιστικής σύμβασης, όπως εξάλλου και η αναπροσαρμογή του, στο πως ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για τις αποδόσεις των επενδυτικών προγραμμάτων, και, τέλος, στο κατά πόσο οι ασφαλιστικές εταιρίες επιμένουν στα ψιλά γράμματα.

Σε κάθε περίπτωση η υπουργός θα θελήσει να αναμορφώσει το ισχύον πλαίσιο προς όφελος των ασφαλισμένων, οι οποίοι πολλές φορές βρίσκονται προ αδιεξόδου διαπιστώνοντας ότι, είτε τα συμβόλαιά τους ακρίβυναν υπερβολικά, είτε οι αποδόσεις των προγραμμάτων δεν ήταν ανάλογες των προσδοκιών τους.

Στη μεν πρώτη περίπτωση η υπουργός θα θελήσει να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές αυξήσεις ασφαλίστρων που πολλές φορές καταγράφονται στον κλάδο Υγείας και που κατά το παρελθόν προκάλεσαν την ΕΚΠΟΙΖΩ να παρέμβει ασκώντας συλλογικές αγωγές κατά ασφαλιστικών εταιριών.

Σε ότι αφορά το θέμα των αποδόσεων, το υπουργείο θα επικεντρωθεί:

- Στα παράνομα επιτόκια τα οποία κατά καιρούς εντοπίζονται σε συμβάσεις ασφαλιστικών εταιριών

- Στα όσα αναφέρονται σε ανεπίσημα σημειώματα των ασφαλιστών προς τους ασφαλισμένους για τις υπεραξίες που εξασφαλίζουν προτεινόμενα επενδυτικά προγράμματα και που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της χρηματαγοράς και

- Στα όσα αναφέρονται στις ίδιες τις συμβάσεις σχετικά με τη «συμπεριφορά» των επενδυτικών προγραμμάτων

Το νομοσχέδιο σε κάθε περίπτωση θα προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα για τους παραβάτες, ώστε να διασφαλιστεί ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες θα ρισκάρουν να κινηθούν εκτός νομικού πλαισίου, καταστρατηγώντας τα οικονομικά δικαιώματα των ασφαλισμένων.