«Καιει» η ενιαία σύμβαση των ασφαλιστικών εταιριών με τους μεσίτες

Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να είναι έτοιμο το σχέδιο σύμβασης συνεργασίας μεταξύ των μεσιτών με τις ασφαλιστικές εταιρίες που προετοιμάζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την πλευρά των μεσιτών, οι προεργασίες που απαιτούνται είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, με ξεχωριστή και επίπονη δουλειά πάνω στα επιμέρους τμήματα της σύμβασης όπως είναι τα νομικά και οικονομικά ζητήματα. Χρειάζεται, όπως αναφέρουν, ιδιαίτερη προσοχή, ώστε το σχέδιο να είναι πλήρες και προσεγμένο στην κάθε του λεπτομέρεια.

Στόχος μέσα από αυτήν την προσπάθεια, είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία σύμβαση που θα καλύπτει όλους τους μεσίτες στη συνεργασία τους με τις ασφαλιστικές εταιρίες. 

Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι η σύμβαση να είναι όσο το δυνατό πιο αντικειμενική και συμβατή με όσα προβλέπει ο νόμος.

Με άλλα λόγια, επιχειρείται να δημιουργηθεί μια ενιαία παρουσία στις συζητήσεις των μεσιτών με τις ασφαλιστικές εταιρίες, με στόχο τη μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα στις σχετικές επαφές.

Κάτι τέτοιο, η πιο ισχυρή δηλαδή φωνή, μέσω της ενιαίας παρέμβασης και εμπλοκής του Συνδέσμου, κρίνεται αναγκαία, καθώς σύμφωνα με συγκλίνουσες απόψεις ανθρώπων του χώρου, η αγορά εμφανίζει τάσεις ακόμα μεγαλύτερου συγκεντρωτισμού όπου πιο λίγες και πιο ισχυρές εταιρίες θα ελέγχουν τον ασφαλιστικό κλάδο. Μια ακόμα τάση που ήδη έχει λάβει σάρκα και οστά, σχετίζεται με την επικράτηση ξένων ασφαλιστικών ομίλων.

Ο ΣΕΜΑ εμφανίζεται αρκετά δυνατός σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η παραγωγή μόνον των μεσιτών που είναι μέλη ανέρχεται στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, σε μια αγορά που τα συνολικά ασφάλιστρα το 2008 ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ. Ποσοστό που αντιστοιχεί δηλαδή σε σχεδόν 12% της συνολικής αγοράς.