Πως μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση για ζημιά από λακκούβα

Δεν είναι λίγες οι φορές που το αυτοκίνητό μας ταλαιπωρείται από το κακό οδόστρωμα και κυρίως από τις λακκούβες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ζημιές που προκαλούνται είναι μεγάλες. Άλλοτε πάλι το αυτοκίνητο ακινητοποιείται. 

Αναρωτηθήκατε με ποιο τρόπο ο κάτοχος ενός ΙΧ αυτοκινήτου μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση με τη συνδρομή της ασφαλιστικής εταιρίας για ανάλογη ζημιά; 

Οι περιπτώσεις είναι δύο. Κατά κύριο λόγο από την ασφαλιστική αποζημιώνεται εφόσον έχει μικτή ασφάλεια. Σε αυτή την περίπτωση κάνει δήλωση στην εταιρία του και καλύπτεται για το ποσό της ζημιάς που υπέστη. 

Ωστόσο στην αποζημίωση θα έχει προβλεφθεί και η απαλλαγή που συνήθως περιλαμβάνεται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και η οποία είτε έχει υπολογιστεί ποσοστιαία επί του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου, είτε αντιστοιχεί σε ένα εφάπαξ ποσό. 

Εάν για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο για φωτιά και κλοπή έναντι του ποσού των 10.000 ευρώ και η απαλλαγή αντιστοιχεί στο 2 με 3% του κεφαλαίου, τότε το ύψος της κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ, οπότε από την αξία της ζημιάς η ασφαλιστική εταιρία θα αφαιρέσει το ποσό αυτό και θα καταβάλει το υπόλοιπο ως αποζημίωση. 

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην περίπτωση κατά την οποία η απαλλαγή έχει οριστεί εφάπαξ. Το ύψος της σπανίως είναι μικρότερο των 300 ευρώ. 

Ορισμένες βέβαια εταιρίες δίνουν τη δυνατότητα στον πελάτη τους να επιλέξει το ύψος της απαλλαγής, ωστόσο για απαλλαγές χαμηλότερες των 300 ευρώ το ασφάλιστρο επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό οπότε γίνεται ασύμφορο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις εταιριών οι οποίες με το… αζημίωτο βέβαια δεν καθιστούν υποχρεωτική την απαλλαγή.
 
Τέλος, μιλώντας πάντα για τη μικτή ασφάλεια, αξίζει να τονιστεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες συνήθως δεν τη χορηγούν για αυτοκίνητα με διάρκεια ζωής άνω των 7 ετών. 

Η δεύτερη περίπτωση κατά την οποία ο κάτοχος αυτοκινήτου μπορεί να κάνει χρήση του συμβολαίου του για να αποζημιωθεί για ζημιές που υπέστη από λακκούβα είναι όταν η σύμβασή του περιλαμβάνει ως συμπληρωματική κάλυψη τη «νομική προστασία». 

Τότε, προκειμένου να εισπράξει την αποζημίωση, με τη βοήθεια ειδικών νομικών στρέφεται κατά του δημοσίου, της νομαρχίας ή του δήμου. Το κόστος της νομικής προστασίας ως ασφάλιση ποικίλει ανάλογα με το φορέα τον οποίο παρέχει τη σχετική υπηρεσία. 

Όταν πρόκειται για εταιρία εξειδικευμένων υπηρεσιών το ετήσιο ασφάλιστρο είναι της τάξης των 70 έως 80 ευρώ, ενώ όταν πρόκειται για ασφαλιστική εταιρία (συμπληρωματική κάλυψη στο βασικό ασφάλιστρο) το ετήσιο επασφάλιστρο δεν ξεπερνά σε αξία τα 40 ευρώ.