Ψηλότερα επιτόκια στα δάνεια λόγω αύξησης του κόστους κρατικού δανεισμού

Η μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου οδηγεί υψηλότερα το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, γεγονός που αναμένεται να περάσει και στα επιτόκια των δανείων, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

Η στήριξη των κρατικών ομολόγων, του ιδιωτικού δανεισμού και η συγκράτηση των επιτοκίων βρέθηκαν την Κυριακή στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με το οικονομικό επιτελείο και τις διοικήσεις τριών τραπεζών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τους τραπεζίτες συμμετείχαν στη σύσκεψη οι Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης της Εθνικής Τράπεζας, Κλ. Παπαδόπουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Θ. Πανταλάκης της ΑγροτικήςΤράπεζας.

Στην κυβέρνηση, αλλά και στον τραπεζικό κλάδο, υπάρχει έντονη ανησυχία για το «ράλι» των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων , καθώς το κόστος με το οποίο δανείζεται το Δημόσιο είναι η βάση πάνω από την οποία ξεκινούν να δανείζονται οι τράπεζες το χρήμα που έχουν ανάγκη για να δανείζουν.

Έτσι λοιπόν, για τα νέα δάνεια η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών εκτιμάται ότι θα είναι πιο «τσουχτερή», με την αύξηση στα επιτόκια να πλησιάζει ή και να ξεπερνά ακόμα και το 1%.

Σε δεινή θέση βρίσκονται εκτός από τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, καθώς το κόστος χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης προσεγγίζει το 9% με 10% για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έναντι 6% περίπου πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Επιπλέον, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το 2010 η πιστωτική επέκταση θα είναι σχεδόν μηδενική, γεγονός που σημαίνει ότι στην αγορά θα μπουν περίπου 15 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2009.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών, εκτιμάται ότι εφόσον η πιστωτική επέκταση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα (κοντά στο 4%), τότε επαρκεί για τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι οι τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν 28 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και να βρουν 5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουν δικά τους ομόλογα.