Σταθεροποιητικές τάσεις αναμένονται σήμερα στο ΧΑ

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στο Χ.Α. με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 2.048,32 μονάδες καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3,15%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 277,46 εκατ. ευρώ. Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της ALPHA BANK (+8,80%), της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (+7,32%) και της ΑΤΕ (+6,87%), ενώ τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή του ΟΠΑΠ (-0,44%). Το ισοζύγιο ανοδικών προς πτωτικούς τίτλους διαμορφώθηκε σε 1 προς 3. Για τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις.

Διεθνή Οικονομικά Νέα
ΗΠΑ: Αύξηση ΑΕΠ και δείκτη μεταποίησης
Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό έξι ετών στο δ΄ τρίμηνο σύμφωνα με την α΄ μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου. Το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου αυξήθηκε 5,7% στο εξεταζόμενο διάστημα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές περίμεναν κατά μέσο όρο ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 4,7%. Στο προηγούμενο τρίμηνο η παραγωγή των ΗΠΑ είχε αυξηθεί 2,2% σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση. Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI ενισχύθηκε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν και διαμορφώθηκε στο 61,5 τον Ιανουάριο. Οι
αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 57,2 από 58,7 στην προηγούμενη μέτρηση.

ΗΠΑ: Αύξηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης-πτώση κόστους απασχόλησης
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008 αναρριχήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 74,4 μονάδες από 72,5 το Qεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση στις 73 μονάδες. Επίσης, σε ιστορικό χαμηλό του 1,5% έφτασε το κόστος απασχόλησης των ΗΠΑ το 2009, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δεδομένου του υψηλού ποσοστού ανεργίας. Στο δ’ τρίμηνο, το κόστος
ανεργίας ανήλθε κατά 0,5%, από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Το κόστος επιδομάτων, που αντιστοιχούν στο 30% των συνολικών αμοιβών, ενισχύθηκε 0,5%.

Ευρωζώνη: Ενίσχυση πληθωρισμού-σταθερή ανεργία
Ήπια ανοδική πορεία ακολούθησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, ενώ
σταθεροποίηση σημειώθηκε στην ανεργία Qεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Eurostat. Όπως εκτιμά η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αγγίξει το 1% τον Ιανουάριο, έναντι 0,9% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα φτάσει στο 1,2%. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, αυτή διαμορφώθηκε στο 10% για τον Qεκέμβριο στην ευρωζώνη από 9,9% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτίμησης των αναλυτών ότι θα φτάσει στο 10,1%. Για το σύνολο της Ε.Ε. η ανεργία ενισχύθηκε, επίσης οριακά, στο 9,6% από 9,5% όπου βρισκόταν τον Νοέμβριο.

Βρετανία: Αύξηση 1,2% στις τιμές κατοικίας
Αύξηση της τάξης του 1,2% κατέγραψαν τον Ιανουάριο οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία, ήτοι άνοδος κατά 8,6% σε ετήσια βάση. Τα ανωτέρω στοιχεία ανακοίνωσε την Παρασκευή η εθνική υπηρεσία ακινήτων και κατασκευών της χώρας.

Πορτογαλία: Αποφεύγει σύγκριση με την Ελλάδα
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παραδέχεται ότι έχει μεγάλα προβλήματα, αλλά τονίζει ότι δεν θα πρέπει να την συγκρίνουν με την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλία, Jose Socrates, δεν παραδέχεται ομοιότητες μεταξύ των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας του και της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, δήλωσε ότι οποιαδήποτε τέτοια σύγκριση θα ήταν «άδικη, ανακριβής και θα έστελνε ένα ιδιαίτερα λανθασμένο μήνυμα προς τις αγορές». Πάντως, ως φαίνεται, η άποψή του έχει την στήριξη των οίκων αξιολόγησης.