Επ.Ε.Ι.Α.: Ενιαίος Κώδικας Δεοντολογίας για τους διαμεσολαβούντες

Στην κατεύθυνση δημιουργίας Κώδικα Δεοντολογίας για όλους τους διαμεσολαβούντες στην ιδιωτική ασφάλιση προσανατολίζεται η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Επ.Ε.Ι.Α.).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους προκειμένου το τελικό κείμενο να καλύπτει όλες τις κατηγορίες των διαμεσολαβούντων στην αγορά (ασφαλιστές, μεσίτες, πράκτορες, συντονιστές ασφαλιστικών συμβούλων). 

Στη διαδικασία της διαμεσολάβησης στην πώληση ασφαλιστικών προγραμμάτων δε θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι συμμετέχουν και ασφαλιστικοί υπάλληλοι, καθώς και υπάλληλοι τραπεζών (bancassurance), με σημαντική μάλιστα δυναμική ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια στην αγορά.

Να σημειωθεί, ότι υπάρχουν και σήμερα Κώδικες Δεοντολογίας στα πλαίσια των διαμεσολαβητών όπως του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (Σ.Ε.Μ.Α.) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.).

Η Επ.Ε.Ι.Α. μάλιστα εξετάζει συμβουλευτικά τους υπάρχοντες Κώδικες προκειμένου να διαμορφώσει το τελικό ενιαίο κείμενο που θα αφορά όλους τους διαμεσολαβούντες.

Σίγουρα αποτελεί θετική εξέλιξη και δε θα μπορούσαμε παρά να επαινέσουμε το σκεπτικό δημιουργίας ενός ενιαίου πλαισίου κανόνων και συμπεριφορών που θα αφορά το σύνολο των διαμεσολαβούντων στην αγορά και θα ρυθμίζει τις σχέσεις στο τρίπτυχο ασφαλιστική εταιρία, διαμεσολαβητές και πελάτες.

Κάτι τέτοιο θα έπρεπε μάλιστα να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Παρόλο που δεν μπορεί να είναι πανάκεια, καθώς υπάρχει… απόσταση ανάμεσα στα νομικού χαρακτήρα κείμενα και τις ατομικές συμπεριφορές στην πράξη, θα μπορούσε και ένας ενιαίος, αποδεκτός από όλους Κώδικας Δεοντολογίας να συμβάλει στην αποφυγή διάφορων παρασιτικού χαρακτήρα φαινομένων που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το «κάλιο αργά παρά ποτέ». Όλα πάντως συνηγορούν, ότι παρά τις όποιες αναταράξεις, οδεύουμε προς μια σταδιακή αναβάθμιση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, στην οποία θα συμμετέχουν πραγματικοί επαγγελματίες προς όφελος και του τελικού αποδέκτη-καταναλωτή.