Ernst & Young: Νέα έκθεση «Φορολογική διοίκηση χωρίς σύνορα»

Η νέα έκθεση της Ernst & Young επισημαίνει τους επιχειρησιακούς κινδύνους και τις ευκαιρίες που απορρέουν από τις παγκόσμιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική και διοίκηση

Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις προκειμένου να βρουν νέες διόδους προς την επιτυχία στο πλαίσιο μιας ολοένα ανταγωνιστικότερης παγκόσμιας αγοράς, ακόμα και όταν προσπαθούν απλώς να «επιπλεύσουν» εν μέσω μιας οικονομικής ύφεσης που πλήττει όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Ernst & Young με τίτλο «Φορολογική διοίκηση χωρίς σύνορα» (Tax administration without borders), οι ενέργειες, αλλά και οι αντιδράσεις τους, αναδιαμορφώνουν το τοπίο για τη φορολογική πολιτική και διοίκηση.

 «Όπως οι παγκόσμιες επιχειρήσεις, έτσι και οι κυβερνήσεις κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε ένα μεταβαλλόμενο και απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον» εξηγεί ο κ. Mark Weinberger, Παγκόσμιος Αντιπρόεδρος - Φορολογικό Τμήμα της Ernst & Young. 

«Αναπροσαρμόζουν τις φορολογικές πολιτικές τους και επαναπροσδιορίζουν τις διοικητικές προσεγγίσεις τους, προκειμένου να συμμετέχουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο στις διεθνείς επιχειρησιακές και επενδυτικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουν επαρκή έσοδα για να αντεπεξέλθουν στα διογκούμενα ελλείμματα και τις καταναλωτικές ανάγκες. 

Αυτό οδήγησε σε αποδοτικές αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και διαρθρωτικές μεταβολές, καθώς και σε αυξανόμενες διασυνοριακές αντιπαραθέσεις – τάσεις που θα ενταθούν περαιτέρω προτού αμβλυνθούν».

Οι φορολογικές αρχές σε όλο τον κόσμο υιοθετούν μια περισσότερο παγκόσμια προσέγγιση -με περισσότερες συνεργασίες και συμπράξεις από ποτέ- και επιζητούν μεγαλύτερη αποδοτικότητα, εκτεταμένη ελεγκτική κάλυψη και αποτελεσματικότερες προσπάθειες συμμόρφωσης και επιβολής. 

Το αποτέλεσμα για πολλές πολυεθνικές εταιρίες ήταν η αύξηση της πολυπλοκότητας και του κινδύνου, γεγονός που μετατόπισε τις φορολογικές αντιπαραθέσεις πιο ψηλά στην ατζέντα, όχι μόνο για το φορολογικό τμήμα, αλλά και για τα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων.

Ωστόσο, πέρα από αυτές τις προκλήσεις, η έκθεση επισημαίνει ότι η εξέλιξη των μοντέλων φορολογικής διοίκησης -τα οποία συχνά χαρακτηρίζονται από εκτεταμένες εναλλακτικές επιλογές επίλυσης διαφορών και πιο ανοικτές δυνατότητες επικοινωνίας- προσφέρει επίσης νέες ευκαιρίες συνεργασίας για εταιρίες και κυβερνήσεις, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερου βαθμού βεβαιότητας αναφορικά με πιθανώς αμφιλεγόμενα φορολογικά θέματα.

«Οι εταιρίες που ενσωματώνουν τη διαχείριση του φορολογικού κινδύνου στις στρατηγικές αποφάσεις τους και διαχειρίζονται προληπτικά τους κινδύνους και τις σχέσεις τους με τις φορολογικές αρχές, μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη» αναφέρει η κα. Debbie Nolan της Ernst & Young, πρώην Επίτροπος στο Τμήμα Εταιριών Μεγάλης και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης της Φορολογικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α. 

«Μπορούν να συμβάλουν θετικά στην κερδοφορία αποδεσμεύοντας ταμειακά διαθέσιμα από τις φορολογικές προβλέψεις και μειώνοντας το χρόνο και το κόστος, στοιχείο σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το γεωγραφικό τους αποτύπωμα - αλλά ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις με παγκόσμιο έρεισμα».

Η έκθεση «Φορολογική διοίκηση χωρίς σύνορα» παραθέτει τους παράγοντες που προκαλούν ραγδαίες αλλαγές στο φορολογικό τοπίο, καθώς και τις πρακτικές συστάσεις προκειμένου οι εταιρείες να διαχειρίζονται καλύτερα τις αντιπαραθέσεις και τους κινδύνους, καθώς και να βελτιώνουν τις σχέσεις τους με τις φορολογικές αρχές. 

Περιλαμβάνει τις ειλικρινείς απόψεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων και ανώτερων στελεχών φορολογικών τμημάτων, αποκλειστικά δεδομένα ερευνών και απόψεις του παγκόσμιου δικτύου Tax Policy and Controversy της Ernst & Young.

Τάσεις και ευρήματα αναφορικά με τη φορολογική διοίκηση

Οι φορολογικές διοικήσεις εξετάζουν τη φορολογία μέσα από ένα πολυεθνικό πρίσμα

-Τόσο επισήμως όσο και ανεπισήμως, αναπτύσσουν ισχυρές εργασιακές σχέσεις με ομολόγους τους απ’ όλο τον κόσμο- ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και πληροφορίες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις κοινές διασυνοριακές προκλήσεις και εσωτερικά θέματα, και να επιλύσουν κοινά ζητήματα που αφορούν τους φορολογουμένους. 

Το 2009 υπογράφηκαν περισσότερες από 140 νέες Συμβάσεις Ανταλλαγής Φορολογικών Πληροφοριών με σκοπό τη μεγαλύτερη διευκόλυνση ανταλλαγής πληροφοριών. Ομάδες όπως το Φόρουμ για τη Φορολογική Διοίκηση του Ο.Ο.Σ.Α. (OECD Forum for Tax Administration) και το Κοινό Διεθνές Κέντρο Πληροφόρησης για Φορολογικούς Διακανονισμούς (Joint International Tax Shelter Information Centre – JITSIC), το οποίο έχει πλέον γραφεία στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, παρέχουν τακτικά φόρα για συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών.

Οι φορολογικές διοικήσεις καλούνται να σταθεροποιήσουν τα έσοδα παρά τις οικονομικές προκλήσεις

-Αυξάνουν το βαθμό επιτήρησης και αναθεωρούν προς τα πάνω τα πρόστιμα, προκειμένου να συγκεντρώσουν το μερίδιο από τα αυξανόμενα παγκόσμια έσοδα που, κατά την άποψή τους, τους αναλογεί δικαιωματικά. 

Επεκτείνουν την ελεγκτική κάλυψη και συμπιέζουν τον «κύκλο ελέγχου». Εστιάζουν σε θέματα υψηλής απόδοσης μέσω της βελτιωμένης αξιολόγησης κινδύνου των φορολογουμένων. 

Επίσης, το σημαντικότερο είναι ότι επεκτείνουν τις αρμοδιότητες πέραν του φορολογικού τμήματος, σε διευθυντικά στελέχη, ακόμα και σε μέλη των διοικητικών συμβουλίων. 

Στην παρουσίαση της 10ης Δεκεμβρίου, ο Επίτροπος της Φορολογικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α. Douglas Shulman ανέφερε: «Στόχος μου είναι να προάγω την καλή εταιρική διοίκηση όσον αφορά τα φορολογικά ζητήματα και να διασφαλίσω τη συμμετοχή της εταιρικής κοινότητας στο διάλογο σχετικά με το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των μελών των διοικητικών συμβουλίων στην εποπτεία των φορολογικών κινδύνων». 

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί από τους ανώτατους διευθυντές λογιστηρίου (SAO) να πιστοποιήσουν ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή «κατάλληλους διακανονισμούς φορολογικής λογιστικής». Τα πρόστιμα για την αδυναμία πιστοποίησης μπορούν να επιβληθούν εξίσου στην εταιρεία και στον εκάστοτε ανώτατο διευθυντή λογιστηρίου προσωπικά.

Οι φορολογικές διοικήσεις εστιάζουν τους πόρους και τις προσπάθειές τους σε τομείς που θεωρούνται αυξημένου κινδύνου και καταχρήσεων, καθώς και σε άλλες ευκαιρίες υψηλής αξίας.

-Οι φορολογικές διοικήσεις επικεντρώνονται στο να σκληρύνουν τη στάση τους αναφορικά με τους τομείς υψηλού κινδύνου. Το σημαντικότερο θέμα για πολλές φορολογικές διοικήσεις είναι η τιμολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών. 

Στην έκθεση «Παγκόσμια έρευνα για την τιμολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών» (Global transfer pricing survey) που δημοσίευσε η Ernst & Young το 2009, οι φορολογικές αρχές υπέδειξαν ότι αυξάνουν τους πόρους που διαθέτουν αποκλειστικά στην τιμολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών, ενώ υπάρχουν πολλές πιθανότητες για την αύξηση των ελέγχων, των προστίμων και των αντιπαραθέσεων αναφορικά με την τιμολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Άλλοι τομείς που τέθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο περιλαμβάνουν: την αναζήτηση ευνοϊκής φορολογικής σύμβασης (treaty shopping), την πνευματική ιδιοκτησία, τη μόνιμη εγκατάσταση, τους ιδιώτες υψηλού εισοδήματος, τους βραχυπρόθεσμους επαγγελματικούς επισκέπτες, τα προγράμματα επιβράβευσης βάσει μετοχών, τις διασυνοριακές συναλλαγές και τις παρακρατήσεις.

Κορυφαίες πρακτικές για επιχειρήσεις

Οι εταιρίες υιοθετούν αποτελεσματικές παγκόσμιες προσεγγίσεις για τη διαχείριση του φορολογικού κινδύνου

-Αναπτύσσουν σχέσεις με βασικές φορολογικές αρχές προκειμένου να εδραιώσουν την αξιοπιστία τους, σχέσεις συνεργασίας καθώς και τη φήμη συμμορφούμενης εταιρείας. 

Καταβάλλουν προσπάθειες να κατανοήσουν τις προσεγγίσεις και τα σημεία εστίασης των αντίστοιχων φορολογικών αρχών, ενώ διευθετούν εκ των προτέρων πιθανά προβλήματα. 

Εμπλέκουν αντιπροσώπους από όλες τις βαθμίδες της επιχείρησης, προκειμένου να διασφαλίσουν την ανάπτυξη μιας ολιστικής και ολοκληρωμένης στρατηγικής για τους φορολογικούς κινδύνους. Παράλληλα, προετοιμάζουν τη στρατηγική και τις διαδικασίες τους για να υποστηρίξουν τα αυξημένα επίπεδα συμμετοχής των μελών των διοικητικών συμβουλίων. 

«Οι κορυφαίες εταιρίες θέτουν ως προτεραιότητά τους την κατανόηση των μοναδικών κανόνων για τη συμμετοχή και την ανάπτυξη σχέσεων με τις φορολογικές αρχές σε κάθε δικαιοδοσία» αναφέρει ο κ. Bob Brown, Παγκόσμιος Διευθυντής Tax Controversy στην Ernst & Young. 

«Οι επιχειρήσεις και οι φορολογικές αρχές θα συνεχίσουν να διασυνδέονται μέσω συνεργασιών ή αντιπαραθέσεων, επομένως, αποτελεί ευθύνη των εταιρειών να προάγουν τις μεν και να προετοιμαστούν για τις δε. 

Η χρονική συγκυρία δεν ευνοεί τους παραδοσιακούς τρόπους ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι καιρός να ενστερνιστούμε την αλλαγή».

Για να διαβάσετε την πλήρη έκθεση και τα ευρήματα, επισκεφθείτε τη διαδικτυακή τοποθεσία www.ey.com.