Τα σχέδια για μείωση δαπανών σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία

Με συντονισμένες κινήσεις, το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Υγείας προσπαθούν να βάλουν σε «τάξη» τις υπέρογκες δαπάνες που επιβαρύνουν με δισ. ευρώ ετησίως τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και προχωρά σε στοχευμένους ελέγχους σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, και νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη σύσταση παρατηρητηρίου τιμών για τα αναλώσιμα υλικά των νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι καταργήσει το καθεστώς των ανεξέλεγκτων συνταγογραφήσεων που κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία 3,5 δισ. ευρώ ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε μήνα εκδίδονται 4,5 εκατ. συνταγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα, προκειμένου να μπει φρένο στις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας, το υπουργείο Εργασίας προωθεί πακέτο μέτρων που προβλέπει:

-Την ηλεκτρονική καταχώρηση των συνταγών. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ, που αρχίζει πιλοτικά (στη Λάρισα και στη Λαμία) την 1-3-2010 και σε πλήρη ανάπτυξη την 1-5-2010, και παράλληλα τη σάρωση των συνταγών των υπόλοιπων Ταμείων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) που προβλέπεται να αρχίσει την 1-5-2010. 

Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την online καταχώρηση των συνταγών σε επίπεδο φαρμακείου. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.

-Από τις αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσουν στοχευόμενοι έλεγχοι πανελλαδικά με μεικτά κλιμάκια στελεχωμένα από ειδικούς της Υπηρεσίας ελέγχων ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλιστικών ταμείων σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία, κ.λπ..

-Έχει αποσταλεί σε 263 φαρμακευτικές εταιρείες επιστολή με τα ποσά που οφείλουν στα Ταμεία για το δεύτερο τετράμηνο του 2009 στα πλαίσια εφαρμογής του Rebate (σ.σ.: 3% επιστροφή των φαρμακευτικών εταιριών στα ασφαλιστικά ταμεία από τη συνταγογράφηση φαρμάκων). Πρόκειται για ένα ποσό περίπου 32.000.000 ευρώ.

-Προωθείται η σύμπραξη των Ταμείων για την από κοινού διαπραγμάτευση και διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για την αγορά υπηρεσιών υγείας, την υπογραφή κοινών συμβάσεων συνεργασίας με προμηθευτές, για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών και θεραπευτικών μέσων.

-Καθιερώνεται ενιαίο ποσό δαπάνης για νοσοκομεία και κλινικές που αφορούν σε υλικά και θεραπευτικά μέσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 2009 οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ στα 4,5 δισ. ευρώ κινούνταν πέρυσι οι δαπάνες μόνο σε ιδιωτικά φαρμακεία. 

Το 2008 οι φαρμακευτικές δαπάνες άγγιξαν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ από το 2004 μέχρι το 2008, η σπατάλη στις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων αυξήθηκε κατά 3 δισ. ευρώ και η δαπάνη και η σπατάλη στα νοσοκομεία από το 2004 έως το 2007 σχεδόν διπλασιάστηκε -από τα 837 εκατ. ευρώ έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ.

Παρατηρητήριο τιμών

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας προχωρά στη σύσταση Παρατηρητηρίου τιμών για τα αναλώσιμα υλικά των νοσοκομείων, ενώ αποφασίστηκε και η αντικατάσταση, την ερχόμενη εβδομάδα, των διοικητών των περιφερειών Υγείας.

Όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Υγείας κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ειδικά στον τομέα του «νοικοκυρέματος» των οικονομικών της Υγείας υπάρχει «τεράστιο περιθώριο βελτίωσης».

Σύμφωνα με την υπουργό, «από τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται το νέο σύστημα για τις προμήθειες, το χρέος των νοσοκομείων από τα 6,2 δισ. ευρώ πήγε στα 5 δισ., άρα εδώ υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο εξοικονόμησης υπέρ του συστήματος υγείας».