Insurance Europe: Ανησυχία στον ασφαλιστικό κλάδο για τον ePrivacy

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ασφαλιστές η πρόταση της Κομισιόν για την υιοθέτηση ενός κανονισμού προστασίας της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ePrivacy Regulation).

Η Insurance Europe ανησυχεί πως ο εν λόγω κανονισμός μπορεί να φέρει προσκόμματα στην ικανότητα των ασφαλιστών να εισηγούνται καινοτόμα ασφαλιστικά συμβόλαια.

Όπως και ο GDPR, έτσι και ο εν λόγω νόμος εκτείνεται σε ένα ασαφές πεδίο με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος νομικών λαθών.

Ένα σημείο της πρότασης που προκαλεί προβληματισμό στους ασφαλιστές είναι η απαγόρευση σε κάποιες περιπτώσεις της επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων χρησιμοποιώντας τερματικό εξοπλισμό. Το συγκεκριμένο εδάφιο δεν αναφέρει οποιαδήποτε εξαίρεση για τους ασφαλιστές οι οποίοι προσφέρουν τηλεματικό ασφαλιστήριο.

Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να αναγκαστούν να αποσύρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα καθώς δεν θα μπορούν να επεξεργαστούν τα απαραίτητα δεδομένα.

Με την παρούσα κατάσταση, η Insurance Europe προειδοποιεί ότι πρέπει να εξεταστούν εξονυχιστικά συγκεκριμένα εδάφια της πρότασης προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο. Παράλληλα, αιτείται η πρόταση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών να ευθυγραμμιστεί με τους ήδη υπάρχοντες κανόνες.

«Η απουσία μίας σαφούς πρόβλεψης απαλλαγής την οποία θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες ενδεχομένως να καταστήσει απαγορευτική την προώθηση καινοτόμων ασφαλιστικών προϊόντων όπως το τηλεματικό ασφαλιστήριο, παρά τα οφέλη που προσφέρει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο position paper της Insurance Europe.

Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Η πρόταση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τον GDPR, ο οποίος παρέχει πλήθος νομικών βάσεων για την επεξεργασία δεδομένων, όπως το έννομο συμφέρον, κ.λπ.».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το position paper στα αγγλικά