Τράπεζες: Υποχωρεί η αισιοδοξία

Το μόνο που έλειπε από τη Σοφοκλέους, ήταν να διαταραχθεί το θετικό κλίμα που επικρατούσε μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στις διεθνείς αγορές και να αρχίσει η διόρθωση των ξένων μετοχών, μετά από ένα γερό ράλι. 

Τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για τις τράπεζες, αλλά και γενικότερα η πολιτική του φθορά κατά το πρώτο έτος διακυβέρνησης της χώρας του, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή αφορμή για την αναστροφή ενός γερού ράλι που ξεκίνησε πέρυσι και που βασίστηκε όχι σε γεγονότα, αλλά σε προσδοκίες για μια ανάκαμψη που θα ερχόταν στο μέλλον. 

Η νέα αυτή αβεβαιότητα έρχεται να προστεθεί στα βάρη που κουβαλάει το ελληνικό χρηματιστήριο και που αναμφίβολα έγιναν περισσότερα μέσα στο 2010. 

Μόνο και μόνο η άνοδος των spreads στα κρατικά ομόλογα της χώρας -στο βαθμό φυσικά που θα διατηρηθούν στα τρέχοντα ή θα σκαρφαλώσουν σε ψηλότερα επίπεδα- προκαλεί μεγάλες ζημιές χαρτοφυλακίου στις τράπεζες και διαμορφώνει όλες εκείνες τις συνθήκες για αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων…

Δεν είναι τυχαίο ότι οι προβλέψεις των αναλυτών για τα φετινά τραπεζικά κέρδη αποκλιμακώνονται συνεχώς. Ξεκινώντας από μια χαμηλή βάση το 2009 (συνέβαλε και η έκτακτη φορολογική εισφορά), οι αναλυτές αρχικά μιλούσαν για βελτίωση που θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 30%. 

Στη συνέχεια όμως, είδαμε τη συγκεκριμένη αισιοδοξία να αποκλιμακώνεται και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα η Unicredit πρόβλεψε ότι τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2010 θα είναι χαμηλότερα από αυτά του 2009.