Τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη ανησυχούν την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «ανησυχεί σοβαρά» από τη διαμόρφωση τώρα των δημοσιονομικών μεγεθών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη υπό το πρίσμα της επιδείνωσής τους, όπως δήλωσε χθες μιλώντας στην Φρανκφούρτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της, κ. Γιούργκεν Σταρκ.

«Στα 16 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τα 13 υπόκεινται πλέον στη προβλεπόμενη διαδικασία για το υπερβολικό έλλειμμα, καθώς τούτο ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ τους, όπως ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας» υπογράμμισε.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ελκύει την προσοχή των οικονομολόγων, όμως πολλά άλλα προβλήματα υφέρπουν στην Ευρωζώνη, πέραν του ελληνικού, σημείωσε.

Έτσι, ο κ. Σταρκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανότατα θα ακολουθήσουν νευρικές αντιδράσεις χρηματιστηρίων ή άλλων οικονομικών αγορών αναφορικά με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως και υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητάς τους. 

Ο ίδιος τόνισε πως οι δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί πρέπει να αποτραπούν «πάση θυσία», καθώς «αλλοιώνουν τη γενική εικόνα στην ευρωζώνη από την άποψη της δημοσιονομικής της υγείας».