Χρηματιστηριακή δύσπνοια το 2010 λόγω έλλειψης «χιονόμπαλας»

Η έλλειψη του φαινομένου χιονόμπαλας το 2010 στην Ελλάδα δηλαδή ανάπτυξης μεγαλύτερης των επιτοκίων δανεισμού, φαίνεται ότι θα διατηρήσει την χρηματιστηριακή αδυναμία και το 2010 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανάλυση της Κύκλος Χρηματιστηριακής η αλλαγή κυβέρνησης δεν συνοδεύτηκε από ένα συμπαγές πακέτο αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, κάτι που πλέον αρχίζει να έχει μεγάλες συνέπειες στο κόστος δανεισμού της χώρας και των εταιριών, ιδιαίτερα τραπεζών, καθώς το επασφάλιστρο κινδύνου (spread) των δεκαετούς διάρκειας ομολόγων του δημοσίου έναντι των Γερμανικών κατά το τελευταίο δίμηνο αυξήθηκε σημαντικά. 

Να σημειωθεί εδώ, ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα χρήσης του λεγόμενου αποτελέσματος χιονόμπαλας(snowball effect), δηλαδή να μειώνει το χρέος ως αποτέλεσμα του ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο δανεισμού, διότι απλά το ΑΕΠ θα μειωθεί τόσο το 2009 όσο και το πρώτο εξάμηνο του 2010, ενώ επίσης το ετήσιο κρατικό έλλειμμα κατά το 2009 φαίνεται ότι θα είναι σημαντικά αυξημένο.

Στο ξεκίνημα του 2010, αν δεν υπάρξει ως τότε σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία, θα περιμέναμε να διατηρηθεί η χρηματιστηριακή δύσπνοια, στην οποία οδηγούν τόσο η ασφυξία από τους δυσμενείς όρους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, όσο και η δυσμένεια στην οποία έχει έλθει η Ελλάδα λόγω των κακών μεγεθών.

Από πλευράς κλάδων, οι επενδύσεις διαφοροποιούνται. Ενώ το 2009 το ενδιαφέρον εστιάζονταν σε Τράπεζες, τώρα η σχέση απόδοσης/κινδύνου είναι διαφορετική σε επίπεδο κλάδων. Οι εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που σχετίζονται με βαριά βιομηχανία και ιδιαίτερα οι μεταλλουργικές εταιρίες, αναμένεται να σταθούν κερδισμένες από την φάση που διανύουμε, διότι η άνοδος της ζήτησης στην Αμερικάνικη αγορά, και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή, θα επιτρέψει καλύτερη τιμολόγηση των προϊόντων αυτών παγκοσμίως και στην Ελλάδα και ταχεία επιστροφή σε υψηλή κερδοφορία. 

Από την άλλη πλευρά, παρότι οι Ελληνικοί τραπεζικοί τίτλοι είναι εμφανώς υποτιμημένοι, θα επιτραπεί ουσιαστική ανατίμηση τους αλλά με σημαντικές διακυμάνσεις καθώς οι τιμές τους θα επηρεάζονται δραματικά τόσο από την εξέλιξη των δεδομένων δημόσιου χρέους όσο και από την εκδήλωση ή μη δημοσιονομικών προβλημάτων σε άλλα κράτη, προβλήματα που είναι εξαιρετικά πιθανά να εκδηλωθούν στη φάση του οικονομικού κύκλου που διανύουμε.