Αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες προωθεί ο Λευκός Οίκος

Περιορισμό στο μέγεθος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ και πληθώρα επιπλέον «δικλείδων ασφαλείας» προτείνει ο Μπαράκ Ομπάμα στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τομέα, ανακοινώνοντας το σκεπτικό και τις κατευθυντήριες γραμμές των αλλαγών που θα προωθήσει η κυβέρνηση.

Στόχος είναι να αποφευχθεί η δημιουργία τραπεζών τόσο μεγάλων που η κατάρρευσή τους θα απειλούσε ολόκληρη την οικονομία «εκβιάζοντας» έτσι την Ουάσιγκτον να τις σώσει. 

«Ποτέ ξανά οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα γίνουν όμηροι τραπεζών που παραείναι μεγάλες για να αποτύχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι προτάσεις του Λευκού Οίκου επικεντρώνονται στην περιστολή των δυνατοτήτων των χρηματοπιστωτικών ομίλων να κερδοσκοπούν.

Μεταξύ άλλων, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η απαγόρευση στις λιανικές τράπεζες να χρησιμοποιούν ίδια κεφάλαια σε «ριψοκίνδυνες» οικονομικές συναλλαγές -κάτι που θα εμποδίσει τις εμπορικές τράπεζες να επενδύουν σε hedge fund και private equity fund.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται, με τις προτάσεις του, να επιστρέφει στη νοοτροπία του νόμου «Glass-Steagall», από τον οποίο οι ΗΠΑ απομακρύνθηκαν στο τέλος του 20ου αιώνα. 

Ο νόμος, που υιοθετήθηκε υπό παρόμοιες συνθήκες με τις σημερινές (τη δεκαετία του ’30, μετά τη Μεγάλη Ύφεση) διαχώριζε τις εμπορικές/δανειακές τραπεζικές δραστηριότητες από τις επενδυτικές.

Οι προτάσεις, η λογική των οποίων ήταν γνωστή εδώ και καιρό, έχουν εντείνει τις προσπάθειες των ομάδες πολιτικής πίεσης των χρηματοπιστωτικών στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον. 

«Αν θέλουν πόλεμο, είμαι έτοιμος» επανέλαβε στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος την Πέμπτη. Τις προηγούμενες ημέρες, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της να επιβάλει «εισφορά πακέτων στήριξης» στις τράπεζες, που υπολογίζεται ότι θα φέρει περίπου 117 δισ. δολάρια στα ταμεία της Ουάσιγκτον.