Στα 4,7 δισ. ευρώ η εισφοροκλοπή με «πρωταθλητή» το Κράτος

Την 1η Φεβρουαρίου ξεκινούν οι έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Μία εβδομάδα νωρίτερα θα ξεκινήσει και η σχετική ενημερωτική καμπάνια με σύνθημα «Το νόμιμο συμφέρει».

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί προτάσεως νόμου του ΚΚΕ για τη διασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι «η εισφοροκλοπή φθάνει τα 4,7 δισ. και αφορά 239.000 επιχειρήσεις- οφειλέτες, με μεγαλύτερο οφειλέτη την κρατική Ολυμπιακή με 600 εκατ. ευρώ.

Στην πρόταση του ΚΚΕ, όπως αναλύθηκε από τον Γ.Μαυρίκο, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η επιστροφή όλων των απωλειών των Ταμείων από το 1950 και η κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει επενδύσεις σε μετοχές και χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Επίσης, τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες και η πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, σύνταξη στο 80% των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση και προοπτική απαλλαγής των εργαζομένων από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ κα. Μαρία Μίχου τόνισε ότι από τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η οικονομία δεν μπορεί να βγει κανείς αλώβητος.

Αναφέρθηκε στη συνολική προσπάθεια που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της εξυγίανσης, χωρίς να θιγεί το σημερινό πλαίσιο παροχών, ενώ τάχθηκε υπέρ βαθιών, καθοριστικών, δομικών αλλαγών και όχι ημίμετρων.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, η πρόταση του ΚΚΕ επιβαρύνει υπέρογκα τον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου δεν γίνεται αποδεκτή.