Saxo Bank: «Έτος αναπληθωρισμού» το 2010

Η Saxo Bank εκτιμά ότι το 2010 θα είναι έτος αναπληθωρισμού και ότι οι θετικές τάσεις που ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα συνεχισθούν και το 2010, όπως τονίσθηκε κατά την παρουσίαση στην Αθήνα των οικονομικών προβλέψεων για το 2010 και των εκτιμήσεων για την πορεία της διεθνούς και της Ελληνικής οικονομίας φέτος. 

Ωστόσο, αναμένονται μετωπικές συγκρούσεις με αντίρροπες τάσεις στις δομές του συστήματος, οι οποίες θα μπορούσαν να μετατρέψουν το 2010 σε μια χρονιά με συνεχείς εναλλαγές.

Σύμφωνα με την Saxo Bank, η δραματική επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας θα είναι ένα από τα ζητήματα που ενδέχεται να ασκήσουν τη μεγαλύτερη επιρροή στις διεθνείς αγορές που συνεχίζουν να κυριαρχούνται από αβεβαιότητα-όταν δηλαδή το μοντέλο εξαγωγών με άξονα τις επενδύσεις προσκρούσει στη μειούμενη ζήτηση από τις Δυτικές χώρες. 

Οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν σχεδόν 20% το προηγούμενο έτος, και οι αγορές αντιμετωπίζουν την Κίνα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπιζαν την Ιαπωνία το 1988.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η οποία «για την ώρα καταγράφει θετικό πληθωρισμό», η Saxo Bank εκτιμά ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει αποπληθωρισμό το 2010, καθώς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό «θα αποτελέσουν μια πρόκληση τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Η Saxo Bank εξηγεί ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η οποία επέδειξε πολιτική βούληση για τη λήψη σκληρών αποφάσεων, «επέτρεψε για μεγάλο διάστημα τη διόγκωση των εν λόγω προβλημάτων», δημιουργώντας έτσι «ένα πραγματικό πρόβλημα».

Ο κ. David Karsbøl, Chief Economist της Saxo Bank, δήλωσε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα: «Η βελτίωση που παρατηρείται στις χρηματοοικονομικές αγορές ως προς το ΑΕΠ και την ψυχολογία των καταναλωτών είναι τόσο αληθινή όσο και η κερδοσκοπική ανάπτυξη, η οποία καλλιεργήθηκε από το εύκολο χρήμα την περίοδο 2003-2006. 

Στον ανεπτυγμένο κόσμο κυριάρχησαν οι φούσκες που προκάλεσε η αύξηση των δανείων από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και το κάθε πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με χαμηλότερα επιτόκια και με μεγαλύτερο χρέος. 

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι απαιτείται ραγδαία αύξηση κινήτρων προκειμένου να συνεχισθεί η κατάσταση αυτή. Τα χαμηλά επιτόκια ενθάρρυναν την αλόγιστη κερδοσκοπία, τους ηθικούς κινδύνους, τις υπερβολικές επενδύσεις και τις κακές επενδύσεις, δημιουργώντας έτσι το βάρος ενός χρέους που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. 

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι απομόχλευση και χρεοκοπίες προκειμένου να μειωθεί το χρέος και να καταστεί ξανά εξυπηρετούμενο. Δυστυχώς όμως, οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να τονώσουν τις οικονομίες εμποδίζει την αλλαγή προς την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η επιμήκυνση της κρίσης».

Ο κ. Εμμανουήλ Λεμονάκης, Διευθυντής της Saxo Bank Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου σχολίασε τα εξής: «Οι Ετήσιες Προβλέψεις και οι Ακραίες Προβλέψεις της Saxo Bank αποτελούν έναν θεσμό για την Τράπεζα και η παρουσία του Chief Economist, David Karsbøl, αποτελεί τιμή για εμάς και αντικατοπτρίζει τη σημαντική θέση της ελληνικής αγοράς για την Saxo Bank. 

Η άφιξη της Saxo Bank στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική στρατηγική κίνηση, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον».

Τα Top Picks της Saxo Bank για το 2010 είναι τα εξής:

1. Πώληση (Short) ισοτιμιών  EURTRY και ZARTRY

2. Αγορά (Long) γερμανικών Ομολόγων (Bunds)

3. Αγορά (Long) CRB

4. Αγορά (Long) US10Y και Πώληση (Short) JGB

5. Αγορά (Long) TSE Small Cap και Πώληση (Short) Nikkei

6. Αγορά (Long) GWX και Πώληση (Short) NASDAQ 100

7. Πώληση (Sell) του Συμβολαίου Ζάχαρης Μαρτίου 2011

8. Αγορά (Long) IShares του S&P Global Energy Sector Index Fund (στο Α’ Εξάμηνο του 2010)

9. Πώληση (Short) EURCAD Strangle 

10. Θέση Αγοράς στο Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Fu¬ture): 3 Month Short Sterling Future, Dec 2010 (μόχλευση x 20)

Οι «Ακραίες Προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2010 είναι οι εξής:

1. Μείωση των αποδόσεων των Γερμανικών Ομολόγων στο 2,25%

2. Μείωση του Δείκτη Μεταβλητότητας VIX στις 14 μονάδες

3. Υποτίμηση του Κινεζικού Γουάν (CNY) κατά 5% έναντι του Αμερικανικού Δολαρίου

4. Μείωση του χρυσού στα $870 το 2010, και άνοδος στα $1500 το 2014

5. Συναλλαγματική ισοτιμία αμερικανικού Δολαρίου – ιαπωνικού Γιεν στα 110

6. Σχηματισμός τρίτου κόμματος στις ΗΠΑ από οργισμένους Αμερικανούς 

7. Χρεοκοπία του Αποθεματικού Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ

8. Μείωση της τιμής της ζάχαρης κατά ένα τρίτο

9. Άνοδος κατά 50% του Δείκτη Μικρής Κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου του Τόκιο

10. Το Εμπορικό Ισοζύγιο των ΗΠΑ με θετικό πρόσημο για πρώτη φορά σε 34 χρόνια