Ανεβάζουν στροφές οι εταιρίες στον κλάδο Ζωής

Ενδείξεις ανάκαμψης εμφανίζει ο κλάδος ζωής για το 2009, δημιουργώντας αισιοδοξία για την ανακοπή της πτωτικής πορείας της παραγωγής, που είχε παρατηρηθεί στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του χρόνου. 

Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, η Εθνική Ασφαλιστική, η Interamerican και η EFG Eurolife , με μερίδια αγοράς 22,48%, 11,41% και 10,72% αντίστοιχα, εμφανίζουν με βάση τα στοιχεία του 9μήνου ισχυρή ανάπτυξη των εργασιών τους, δημιουργώντας ελπίδες για ανακοπή της πτωτικής πορείας του κλάδου. 

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του 9μήνου, ο κλάδος ζωής κατέγραψε μείωση της παραγωγής κατά 5,5%, μείωση ωστόσο που υπολείπεται αυτής που είχε παρατηρηθεί κατά το εξάμηνο του χρόνου, περίοδος κατά την οποία η μείωση της ασφαλιστικής παραγωγής είχε ξεπεράσει το 7%. 

Οι προσωρινές ενδείξεις από τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου δείχνουν εκτίναξη των ασφαλιστικών εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του έτους, δημιουργώντας ελπίδες για την ανακοπή του αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης της αγοράς. 

Το στοίχημα της αγοράς για την πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής στον κλάδο ζωής το 2009, θα κριθεί από τις εξαγορές συμβολαίων, που σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου αποτέλεσαν πραγματική αιμορραγία για τον κλάδου, καθώς σημαντική μερίδα των ασφαλισμένων υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, κατέφυγε στη ρευστοποίηση των ασφαλιστηρίων του.  

Με βάση πάντως τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του έτους η Εθνική Ασφαλιστική, πέτυχε ρεκόρ νέας παραγωγής. Η νέα παραγωγή ζωής για το σύνολο του έτους σημείωσε αύξηση κατά 24% και οι νέες εργασίες ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ το 2008, διευρύνοντας περαιτέρω το μερίδιό της στην αγορά. 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου την Interamerican, με τη νέα παραγωγή του ομίλου στον κλάδο ζωής να ενισχύεται κατά 75%, ξεπερνώντας όχι μόνο την παραγωγή του 2008, αλλά και τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2009. 

Θετικές είναι και οι επιδόσεις της EFG Eurolife, η οποία πέτυχε να ανακόψει την αρνητική πορεία που εμφάνιζε η παραγωγή της λόγω της υποχώρησης των προϊόντων unit linked

Εφαρμόζοντας πολιτική στροφής στα προγράμματα περιοδικών καταβολών, η εταιρία πέτυχε σταθεροποίηση των συνολικών εργασιών στο τέλος του χρόνου, με οριακή αύξηση της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων κατά 2%. 

Αύξηση 8,4% στον κλάδο ζωής παρουσίασε και η Allianz, υπερκαλύπτοντας το στόχο του 2009, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις εταιρίες καλύπτουν το 50% περίπου της συνολικής ασφαλιστικής παραγωγής του κλάδου. 

Να σημειωθεί ότι η ασφαλιστική παραγωγή στον κλάδο ζωής το 9μηνο του 2009, ανήλθε στο 1,9 δις ευρώ, ενώ η παραγωγή του 2008 είχε διαμορφωθεί στα 2,5 δις ευρώ.