Τι θα γίνει στα αμοιβαία το 2010;

Η εφετινή χρονιά στα αμοιβαία κεφάλαια φαίνεται ότι θα ανήκει στα μετοχικά, μικτά, καθώς και στα ομολογιακά που επενδύουν κυρίως σε τίτλους υψηλής απόδοσης και όχι τόσο σε κρατικά ομόλογα.

Αυτά προκύπτουν με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες μετοχές και εταιρικά ομόλογα εκτιμάται ότι θα έχουν μια καλή χρονιά το 2010.

Αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις αυτές, αντίστοιχη θα είναι και η πορεία που θα ακολουθήσουν βέβαια και τα προγράμματα Unit Linked που στηρίζουν σε αμοιβαία κεφάλαια την κατανομή του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Μια άνοδος, όσο και αν δεν είναι αρκετή, σίγουρα αποτελεί θετική εξέλιξη για πελάτες – επενδυτές που τα προηγούμενα χρόνια εμπιστεύθηκαν σε αυτές τις επιλογές τα χρήματά τους για ένα καλύτερο αύριο και σε πολλές, τουλάχιστον, περιπτώσεις παραμένουν ακόμα «εγκλωβισμένοι».

Ως γνωστό βέβαια, τέτοιες εκτιμήσεις πάντα στηρίζονται σε προϋποθέσεις και σενάρια προκειμένου να επαληθευθούν στην πράξη. Το ζητούμενο είναι συνεπώς να συντρέξουν αυτές οι προϋποθέσεις, με βασικότερη την έξοδο από την κρίση και το πέρασμα σε μια νέα φάση σταθερής ανάκαμψης.

Οι προοπτικές είναι πιο θετικές για τις αναδυόμενες αγορές, ενώ στις ανεπτυγμένες καλύτερα φαίνεται ότι θα είναι τα πράγματα για την αμερικανική αγορά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Το ελληνικό χρηματιστήριο εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει με αυξημένη συσχέτιση την κατεύθυνση των διεθνών αγορών. Ισχυρή πάντως υποσημείωση αποτελεί το τι θα γίνει με την «περίοδο χάριτος» και αν θα αποδώσουν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης σε σχέση με τις προσδοκίες των αγορών.

Είναι προφανές, ότι η έντονη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές των αμοιβαίων κεφαλαίων και κατόχους Unit Linked προγραμμάτων. Εφόσον επιβεβαιωθεί δηλαδή η άνοδος σε επίπεδο τρέχοντος δωδεκαμήνου, θα επιτευχθεί όπως αναμένεται με πορεία που θα διέλθει μέσα από δύσκολα μονοπάτια. Οι έντονες διακυμάνσεις, με άλλα λόγια, φαίνεται ότι θα είναι βασικό συστατικό στοιχείο της πορείας των αγορών.

Από το δίπτυχο: θετικές προοπτικές και έντονες διακυμάνσεις, οι επενδυτές σε μικτά και μετοχικά αμοιβαία με τη πιο… θεσμική λογικά στάση και προσέγγιση σε σχέση με τις απευθείας επιλογές, μπορούν τελικά να επωφεληθούν και να βγουν κερδισμένοι σε βάθος χρόνου.

Η διασπορά του χαρτοφυλακίου σε διαφορετικές επιλογές, είτε με προσωπικές αποφάσεις, είτε με κατανομή στα πλαίσια τυποποιημένων «πακέτων», όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις Unit Linked προϊόντων, καθίσταται σίγουρα απαραίτητη. 
Μια καλή επιλογή εξαιτίας των έντονων διακυμάνσεων, αποτελούν και τα μικτά αμοιβαία, καθώς με τον πιο συντηρητικό χαρακτήρα που έχουν σε σχέση με τα μετοχικά, επιτρέπουν στον επενδυτή να μη μείνει έξω από μία ενδεχόμενη άνοδο των αγορών, προστατεύοντας ταυτόχρονα περισσότερο στην περίπτωση της πτώσης.

Τα ομολογιακά αμοιβαία εταιρικών ομολόγων, αναμένεται, επίσης, με βάση την αισιόδοξη προοπτική, να υπεραποδώσουν στα πλαίσια της συγκεκριμένης κατηγορίας,  σε σχέση με αυτά που επενδύουν κυρίως σε κρατικούς τίτλους.

Το περιβάλλον δε φαίνεται επίσης να ευνοεί το 2010 τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει (αξιόλογη τουλάχιστον) άνοδος των επιτοκίων. Η απόδοσή τους πάντως μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων, όπως συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις το 2009.

Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε την ανάγκη προσεκτικής επιλογής διαχειριστή, καθώς και την ενημέρωση σχετικά με τον επενδυτικό στόχο και την στρατηγική που ακολουθεί το αμοιβαίο που ενδιαφέρει τον επενδυτή.

Οι αποδόσεις του 2009

Στα μετοχικά εσωτερικού 21 από τα 51 αμοιβαία ξεπέρασαν σε απόδοση το γενικό δείκτη (22,93%) την περίοδο 31/12/2008 – 31/12/2009. Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η πορεία της Alico ΑΕΔΑΚ καθώς διαχειρίζεται τα 4 από τα 6 πρώτα σε απόδοση μετοχικά εσωτερικού αμοιβαία κεφάλαια. Στην πρώτη θέση βρέθηκε το Alico Μετοχικό Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης με 36,58%. Στις πρώτες επίσης θέσεις της κατηγορίας, επανεμφανίστηκαν αμοιβαία που … παραδοσιακά πάνε καλά σε ανοδικές περιόδους για το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως το Marfin Αθηνά Δυναμικό και το Ερμής Πρωτοπόρος.

Στα αξιοσημείωτα της περσινής χρονιάς να προσθέσουμε τις καθαρές εισροές ύψους 64,1 εκατ. ευρώ στην κατηγορία το 2009 μετά από μακρά περίοδο διαρκούς «αιμορραγίας».

Στην πρώτη θέση στα μετοχικά εξωτερικού – και καλύτερη απόδοση επί συνόλου μετοχικών -, είχε το Eurobank Emerging Europe με 61,98%. Ακολούθησε το Interamerican Νέα Ευρώπη (διαχειριζόμενο επίσης από την EFG ΑΕΔΑΚ) με 59,21%.

Στα μικτά εσωτερικού στις δύο πρώτες θέσεις βρέθηκαν αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονται από την Alpha Trust ΑΕΔΑΚ. Πρώτο ήταν το Interlife Μικτό με ετήσια απόδοση 20,08% και ακολούθησε το Alpha Trust Eurostar με 16,18%. Στην Τρίτη θέση ήταν το Alico Ελληνικό με 15,40%.

Στις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις στα μικτά εξωτερικού, βρέθηκαν επίσης αμοιβαία κεφάλαια διαχειριζόμενα από την Alico ΑΕΔΑΚ με πρώτο το Αλληλοβοηθείας Μικτό (40,02%) και δεύτερο το Alico Μικτό (38,67%). Το Alpha Ρουμανίας ήταν τρίτο με 37,99%.

Στις κατηγορίες ομολογιακά και διαχείρισης διαθεσίμων εσωτερικού στην κορυφή βρέθηκε η Interntational ΑΕΔΑΚ με το Interntational Ομολογιακό (8,96%) και το Interntational Διαχ. Διαθεσίμων (5,92%), αντίστοιχα. Η εταιρία εφάρμοσε ενεργητική διαχείριση, ενώ επωφελήθηκε από την άνοδο εκδόσεων εταιρικών ομολόγων που είχε στα χαρτοφυλάκια των αμοιβαίων της.

Το Alpha Ομολογιακό με 7,84% και το Δήλος Εισοδήματος με 6,26% ακολούθησαν στα ομολογιακά και τo Marfin Smart Cash (4,03%) και Τ.Τ. ΕΛΤΑ Διαχ. Διαθεσίμων (3,38%), στα διαχείρισης διαθεσίμων.

Στα ομολογιακά εξωτερικού, οι υψηλές αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων οδήγησαν στην πρώτη θέση το Alpha Trust Strategic Bond Fund με 20,21%. Δεύτερο ήταν το Δήλος Euroland με 15,91% και το Alpha Global Αναδυομένων Αγορών με 15,41%.