Ασφαλιστική αγορά και οικονομική διαφάνεια

Γράφει ο κ. Ευάγγελος Ζερβέας, Συνήγορος του Καταναλωτή

Η αναστολή της άδειας λειτουργίας ορισμένων εκ των πολύ γνωστών Ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις και σκεπτικισμό όχι μόνο στην ασφαλιστική αγορά της χώρας, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο.

Η διακινδύνευση των συμφερόντων χιλιάδων ασφαλισμένων, σε συνδυασμό με την απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, συντέλεσαν καταλυτικά στον κλονισμό της αξιοπιστίας του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιαίτερα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πληθώρα κινδύνων, αστάθμητων παραγόντων και πανθομολογούμενων ανεπαρκειών του τομέα της δημόσιας κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας.

Η δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργήθηκε έθεσε στο προσκήνιο το μέγα θέμα της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς αποδείχθηκε ότι οι εταιρίες που έκλεισαν παρουσίαζαν μεγάλα ελλείμματα και ήταν αδύνατον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους τους, σε ό,τι αφορά τόσο την κάλυψη ασφαλιστικών κινδύνων όσο και την ικανοποίηση αιτημάτων εξαγοράς συμβολαίων.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κλήθηκε να παράσχει τις διαμεσολαβητικές του υπηρεσίες σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, διαπιστώνοντας αφενός τα ανυπέρβλητα προβλήματα που μπορεί να πυροδοτήσει η περιορισμένη ρευστότητα στην τυπικά ορθή λειτουργία των ασφαλιστικών εταιριών και αφετέρου την ταλαιπωρία και τις υπέρμετρες χρονικές καθυστερήσεις που καλούνται να βιώσουν οι ανυποψίαστοι ασφαλισμένοι τους.

Είναι αυτονόητη η μέριμνα για τη διαρκή εξασφάλιση αποθεματικών κεφαλαίων, ικανών να καλύπτουν ανά πάσα στιγμή τις νόμιμες και συμβατικές υποχρεώσεις που φέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες. 

Το αιφνίδιο κλείσιμο, η αναστολή της λειτουργίας, η μετ’ εμποδίων κάλυψη αποζημιώσεων και αιτημάτων εξαγοράς συμβολαίων, η πρόχειρη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και άλλα τέτοια συναφή φαινόμενα μόνο να βλάψουν μπορούν την αξιοπιστία του ασφαλιστικού κλάδου και να γεννούν διαρκώς αγωνιώδη ερωτηματικά για την πορεία που θα ακολουθήσει στο μέλλον.

Η σπουδαιότητα του κοινωνικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι, όμως, εξίσου επιτακτικό να παραμείνει ακλόνητη και η εμπιστοσύνη του κοινού, καταβάλλοντας επίπονη προσπάθεια για τον περιορισμό ή και την εξάλειψη των ανοικτών πληγών του ασφαλιστικού κλάδου.