Φόρο στις ασφαλιστικές με ενεργητικό άνω των 50 δις προωθεί ο Ομπάμα

Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν θυγατρικές εταιρίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου  και ενεργητικό άνω των 50 δις δολαρίων, θα υποχρεούνται στην καταβολή ομοσπονδιακού φόρου με βάση τις υποχρεώσεις τους, βάση ρύθμισης που προωθεί ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα

Ο φόρος θα είναι 0,15% και θα επιβάλλεται στα «ειδικά αποθεματικά» όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιριών δε θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν το νέο φόρο καθώς ήδη υπόκεινται σε άλλους ομοσπονδιακούς φόρους.  

Όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες που καλύπτουν τα παραπάνω κριτήρια θα υποχρεούνται στον παραπάνω νόμο είτε συμμετείχαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα ενίσχυσης TARP είτε όχι.
 
Ωστόσο ένα βασικό σημείο είναι πως θα προσδιορίζονται τα «ειδικά αποθεματικά» και ποια είδη αποθεματικών θα εξαιρούνται της φορολογίας. 

Εάν μόνο κάποιοι τύποι αποθεματικών εξαιρεθούν, τότε οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες θα υποχρεούνται στην καταβολή του νέου φόρου. 

Ωστόσο εάν τα «ειδικά αποθεματικά» καθοριστούν ευρέως, τότε ένας μικρός αριθμός εταιριών θα συμπεριληφθούν σε αυτές που θα υποχρεούνται στο νέο φόρο.  

Αντιδράσεις από την Ευρώπη 

Ο «φόρος κρίσης» που προτείνει η κυβέρνηση Obama θα μειώσει αισθητά τα κέρδη των τραπεζών στην Ευρώπη και θα προκαλέσει εμπόδια στην ανάκαμψη του κλάδου, προειδοποιούν αναλυτές και στελέχη του κλάδου.

Πολλοί Ευρωπαίοι τραπεζίτες δηλώνουν ότι το μέτρο είναι άδικο, αν μη τι άλλο διότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έλαβαν κεφάλαια στήριξης από το πρόγραμμα TARP της αμερικανικής κυβέρνησης και δεν απολαμβάνουν πολλές από τις εγγυήσεις που απολαμβάνουν οι αμερικανοί ανταγωνιστές τους.