Πρώτο κρίσιμο τεστ για το Πρόγραμμα Σταθερότητας στο Ecofin

Το πρώτο κρίσιμο τεστ «περνά» το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τη Δευτέρα και την Τρίτη στα συμβούλια Eurogroup/Ecofin.

Η υποδοχή θα είναι θετική, όπως προεξοφλούν στην Αθήνα, καθώς μεγάλο μέρος του Προγράμματος έχει συνταχθεί με τη «σύμφωνη γνώμη» των Βρυξελλών, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απόρριψης, που, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί αλληλέγγυα στην Αθήνα και θα στηρίξει τις προσπάθειές της να υπερβεί τα δημοσιονομικά της προβλήματα, τονίζει ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, πρωθυπουργός της -προεδρεύουσας της Ε.Ε.- Ισπανίας.

Στα συμβούλια θα συζητηθεί και το θέμα της (αν)αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, έπειτα και από την έκθεση-κόλαφο της Κομισιόν για τα στοιχεία από το 1997 και μετά και το ενδεχόμενο ποινικών κυρώσεων κατά της Ελλάδας.

Στην ατζέντα του Ecofin είναι και η «μεθοδολογία συγκέντρωσης και διαχείρισης» των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, για την οποία έχουν διατυπωθεί στην ΕΕ ισχυρές επιφυλάξεις.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο Υπουργών έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη χώρα να βελτιώσει τη συλλογή και την επεξεργασία των δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων.

Όπως αναφέρεται, «ήδη, το 2004 η Ελλάδα είχε αναθεωρήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία, αποκαλύπτοντας ότι το δημόσιο έλλειμμα είχε υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 1997-2004, με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία έκλεισε το 2007».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το έλλειμμα  για το 2009 εκτιμάται στο 12,7% του ΑΕΠ και το χρέος στο 112,6%, και τονίζεται ότι «τα δημόσια οικονομικά της χώρας επιδεινώθηκαν πέραν των αναμενόμενων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης» και πως «τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο δεν επικυρώθηκαν από τη Eurostat».

Οι υπουργοί θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ΕΣΥΕ και από την Κομισιόν να προτείνει μέτρα που θα επιτρέψουν να ανταποκριθεί το ελληνικό στατιστικό σύστημα στα κοινοτικές απαιτήσεις για αξιοπιστία.

Στις 27 Ιανουαρίου ή στις 4 Φεβρουαρίου, το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα εξετασθεί από την Ολομέλεια των Επιτρόπων της Ε.Ε. και η τελική έγκριση θα δοθεί από το Eurogroup/Ecofin στις 15-16 Φεβρουαρίου, παράλληλα με την -τυπική πλέον- υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.