Οι εναλλακτικές επενδύσεις που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες

Σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, όσοι διαθέτουν χρήματα προς επένδυση καλό είναι να γνωρίζουν πέρα από το ποιες είναι οι εναλλακτικές τους, τι μπορεί να σημάνουν οι επιλογές τους σε ότι αφορά τα προς επένδυση κεφάλαια και τις αποδόσεις τους. Μιλώντας πάντα για εναλλακτικές επένδυσης που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, αυτές περιλαμβάνουν:

-Τα Unit Linked προϊόντα περιοδικών καταβολών τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι συνδεδεμένα με εσωτερικά αμοιβαία κεφάλαια. Πρόκειται για επενδυτικά προγράμματα περιορισμένου ρίσκου με σημαντικές προσδοκίες ως προς τις αποδόσεις τους, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι χρηματοοικονομικές συγκυρίες ευνοήσουν. 

Πρόκειται για αποδόσεις που κατά κανόνα δεν είναι εγγυημένες. Όμως λόγω των αρνητικών εξελίξεων στο ΧΑΑ και την αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύουν οι επενδυτές, οι ασφαλιστικές εταιρίες άρχισαν σταδιακά να προωθούν στην αγορά νέα προγράμματα αυτής της κατηγορίας αρχικά με εγγυημένο κεφάλαιο και στη συνέχεια και με εγγυημένο επιτόκιο, που κατά κύριο λόγο διαμορφώνεται στο 3% με 3,5%.

-Τα Unit Linked εφάπαξ καταβολών τα οποία διαφοροποιούνται από τα προαναφερόμενα ως προς τον τρόπο καταβολής του προς επένδυση κεφαλαίου. 

Εδώ ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δεν καταβάλλει τμηματικά τα χρήματά του αλλά εφάπαξ, ενώ εφόσον αποφασίσει να τα δεσμεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (3 με 7 χρόνια) τότε η ασφαλιστική εταιρεία συνήθως προσφέρει εγγυημένη απόδοση έως και 3,5%.

-Τα κλασσικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που απευθύνονται σε συντηρητικούς επενδυτές. Προσφέρουν σίγουρες, αλλά περιορισμένες αποδόσεις και η τοποθέτηση χρημάτων προϋποθέτει μακρά χρονικά διαστήματα για την επιστροφή του κεφαλαίου και των κερδών. 

Τα κλασικά συνταξιοδοτικά προϊόντα συνήθως επιλέγονται για την εξασφάλιση συμπληρωματικών συντάξεων ή ενός κεφαλαίου, το οποίο την κατάλληλη στιγμή θα έλθει να προστεθεί στο εφάπαξ του συνταξιούχου.

-Τα παιδικά προγράμματα τα οποία συνήθως λήγουν είτε στο 18ο έτος της ηλικίας ενός παιδιού προκειμένου να υποστηριχθεί οικονομικά στις σπουδές του είτε στο 25ο έτος του ώστε να ενισχυθεί η οποία επαγγελματική επιλογή του. 

Ως προφίλ, στις κύριες παραμέτρους τους δεν διαφέρουν σε τίποτε από τα κλασσικά συνταξιοδοτικά αφού στη λήξη τους παρέχουν περιορισμένες, αλλά εγγυημένες αποδόσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι πριν την επιλογή ενός εκ των ανωτέρω προγραμμάτων ο επενδυτής οφείλει να σταθμίσει με μεγάλη προσοχή τις παραμέτρους:

- Της χρονικής διάρκειας που θα έχει η επένδυσή του

- Των διαθέσιμων κεφαλαίων

- Του ρίσκου που επιθυμεί να αναλάβει

- Των μελλοντικών επιλογών του

- Των δυνατοτήτων που παρέχονται για συνδυασμό της επένδυσης με ένα συμβόλαιο νοσοκομειακών καλύψεων